Főtt krumplit hogyan tegyem el?
Nem értem, hogy miért kellene megpucolni. Nem lesz semmi baja, ha héjában teszed el, legfeljebb lassabban hűl ki, de nem fog megromlani ilyen rövid idő alatt.
(Egyszer olvastam héjában főtt krumpliról. Kipróbáltam és érezhetően más az íze. Azóta bármibe, amibe teszek burgonyát, csak héjastul teszem (persze a nem ételbe való dolgokat kivágom előtte).
1-es vagyok.
A héj akadályozza a párolgást és a valamelyest a hűlést is. Ha felszeleteled, úgy gyorsabban hűl ki, de ennyi idő után már mindegy.
Ennyi idő alatt nem romlik meg hűtött környezetben. A baktériumok 20-40 fok közötti hőmérsékleten és magas nedvességtartalmú vagy páratartalmú közegben tudnak gyorsan szaporodni. Idővel hűtőben is megromlanak a dolgok, de ahhoz napok kellenek.
A főzés hőmérséklete elpusztítja a baktériumok többségét. A levegővel érintkezve elkezdenek szaporodni benne a baktériumok, de ez nem olyan gyors folyamat, hogy ezt érzékelni lehetne. Hűtőben 2-3 napig gond nélkül elállnak a főtt ételek. Persze a hűtő hőmérséklete sem mindegy és az sem, hogy felül vagy alul van, de ez már csak 1-2 fok különbséget jelent. Egyes zöldségek károsodnak a túl alacsony hőmérsékleten...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!