Hogyan kell perg{s rizst csinálni?
Hat, igazából ezt ki kell tapasztalni. Én úgy magamtól tanultam meg, aztán sokan elkezdtek dicsérni, milyen jó, pergős, sok nap után friss érzetű rizst csinálok. Én ezt megpróbálom leírni, de ezen felül is érzék / jó időzítés kell hozzá.
Egy kis olajat/ zsírt melegítek fel a fazék alján, annyit, hogy mindenhol befedje, úgy max 1mm vastagon. Erre rá teszem a rizst, oblites nélkül ( nekem anno azt mondtak, obliteni kell, de ezt idővel elhagytam ) . Folyamatosan keverem, amíg a legtöbb el nem éri az úgymond “ popcorn” allagot, tehát feherebb lesz, ekkor ontok rá vizet. Legalább másfélszer annyit ( ez talán jó alapnak) . Atkeverem, teszek bele ( opcionális ) egy kanál vegetat. Illetve ha zoldseggel akarom főzni, ekkor teszem bele. ( fagyasztott állapotban ) . Lefedem a fedovel. Mikor újra felforr, meg keverem. Innentől figyelem . 3-4 percenként újra atkeverem . Ezt ismétlem, míg azt nem látom, hogy felül csak buborékok vannak, de a vizet nem látom, csak Max egy centiméterrel a lábas aljától. Innentől kell nagyon figyelni. De itt akar el is lehet zárni a gázt . A fontos, hogy gyorsan keverd at, ( fozolap esetén emeld le a tuzhelyrol) , és fedd le. Majd legalább negyed óráig ne nyulj hozza. Ilyenkor szívja fel a vizet, hagyja el a ragacsos allagot.
Nekem így tökéletesre sikerül. A kezdetén 9 és fokozaton forralok, főzés közben 6 fokozat. ( sima elektromos fozolap ) . Bármilyen tűzhely is, az elején szabad magas hőfokon, de utána közepesen .
Pontosan úgy, ahogy a hármas írta. Annyit azért hozzátennék, hogy a rizst ki kell tapasztalni, mert van amelyik 1.5 x vizet kíván, van, amelyik 1.8 x, vagy kétszeres.
Egy másik alternatíva az előgőzölt rizs. Azt nem kell lepirítani, hanem forrásban lévő vízbe (só, meg némi zsiradék) kell önteni, majd visszaforrás után lassan készre párolni. Általában kétszeres mennyiségű víz kell hozzá. Azt viszont nem tudom, kiskereskedelmi forgalomban mennyire elterjedt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!