Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell perg{s rizst...

Hogyan kell perg{s rizst csinálni?

Figyelt kérdés
Amilyen egy normális ètteremben szokott lenni...
2022. szept. 19. 22:50
 1/7 anonim ***** válasza:
2022. szept. 19. 23:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
96%

Hat, igazából ezt ki kell tapasztalni. Én úgy magamtól tanultam meg, aztán sokan elkezdtek dicsérni, milyen jó, pergős, sok nap után friss érzetű rizst csinálok. Én ezt megpróbálom leírni, de ezen felül is érzék / jó időzítés kell hozzá.


Egy kis olajat/ zsírt melegítek fel a fazék alján, annyit, hogy mindenhol befedje, úgy max 1mm vastagon. Erre rá teszem a rizst, oblites nélkül ( nekem anno azt mondtak, obliteni kell, de ezt idővel elhagytam ) . Folyamatosan keverem, amíg a legtöbb el nem éri az úgymond “ popcorn” allagot, tehát feherebb lesz, ekkor ontok rá vizet. Legalább másfélszer annyit ( ez talán jó alapnak) . Atkeverem, teszek bele ( opcionális ) egy kanál vegetat. Illetve ha zoldseggel akarom főzni, ekkor teszem bele. ( fagyasztott állapotban ) . Lefedem a fedovel. Mikor újra felforr, meg keverem. Innentől figyelem . 3-4 percenként újra atkeverem . Ezt ismétlem, míg azt nem látom, hogy felül csak buborékok vannak, de a vizet nem látom, csak Max egy centiméterrel a lábas aljától. Innentől kell nagyon figyelni. De itt akar el is lehet zárni a gázt . A fontos, hogy gyorsan keverd at, ( fozolap esetén emeld le a tuzhelyrol) , és fedd le. Majd legalább negyed óráig ne nyulj hozza. Ilyenkor szívja fel a vizet, hagyja el a ragacsos allagot.


Nekem így tökéletesre sikerül. A kezdetén 9 és fokozaton forralok, főzés közben 6 fokozat. ( sima elektromos fozolap ) . Bármilyen tűzhely is, az elején szabad magas hőfokon, de utána közepesen .

2022. szept. 20. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A nagy Levin ***** válasza:
91%

Pontosan úgy, ahogy a hármas írta. Annyit azért hozzátennék, hogy a rizst ki kell tapasztalni, mert van amelyik 1.5 x vizet kíván, van, amelyik 1.8 x, vagy kétszeres.

Egy másik alternatíva az előgőzölt rizs. Azt nem kell lepirítani, hanem forrásban lévő vízbe (só, meg némi zsiradék) kell önteni, majd visszaforrás után lassan készre párolni. Általában kétszeres mennyiségű víz kell hozzá. Azt viszont nem tudom, kiskereskedelmi forgalomban mennyire elterjedt.

2022. szept. 20. 04:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
94%
Kb. úgy csinálom mint a 3-as, csak 2X annyi vízzel, miután felöntöttem vízzel már egyáltalán nem keverem. Ha elforrt a víz a tetejéről akkor elzárom a gázt, akkor teszek rá fedőt és hagyom. Olyan 15-20 perc után keverem csak át.
2022. szept. 20. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Ès ha folyamatosan leèg, akkor a lábassal van a problèma?
2022. szept. 20. 12:24
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

#5: Lehet. Vegyél alá ilyet (én ilyet használok), vagy szerezz be szendvicstalpas lábast.


[link]

2022. szept. 20. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
2 voltam :) igazából függ a lábas aljának vastagságától . Nem szabad vekonyat venni . Másrészt mióta kaptam egy tapadás mentes bevonatú lábast, az a kedvencem. Kerámia ( vagy hasonlo) bevonat, nem teflon, és ebben kb semmi se eg le. Illetve tisztítani is könnyű :) Nem olcsó, de megéri beruházni rá , ebben minden is sikerül nálam :)
2022. szept. 22. 01:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!