Több helyen láttam, hogy a tojást célszerű a tompábbik felével felfelé tárolni. Miért ?
Ha a csúcsával lefelé teszed, ÁLLÍTÓLAG középen marad a sárgája főzésnél.
Ha fel akarod nyersen törni, mindegy, hogy tárolódik.
Mielőtt nekem esne bárki, én eddig nem próbáltam. De most kipróbálom, holnap reggelig pár tojást átfordítottam a hűtőben, holnap megfőzöm, s megírom, bevált-e!
"A tojásoknak éppen fordítva, a keskenyebb végével lefelé kéne állnia a tojástartóban, így ugyanis tovább őrzi meg szavatosságát. A szavatosság megőrzése mellett azért is lenne jobb így tárolni a tojást, mert a tojás szélesebb oldalán található a légkamra, az a kis levegővel teli buborék, amelyen keresztül a csibék a tojásban levegőhöz jutnak.
Ahogy a tojás öregszik, úgy lesz egyre nagyobb a benne lévő buborék, mert a tojás pórusain keresztül beszivárog a levegő. Később nemcsak a levegő, hanem a baktériumok is be tudnak jutni a pórusokon keresztül.
Egy másik érdekesség, hogy míg a tojássárgája könnyen megromlik, a fehérje - lúgossága miatt - sokkal ellenállóbb a baktériumokkal szemben.
"Ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk" - írja a Science Focus."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!