Hogyan kell olyan rizst készíteni mint a menzán van?
Én ugyan még nem ettem menzás riszt, de ha a pergös rizsre gondolsz:
1 bögre (bármilyen más méröedény is megfelelö) rizst kevés oldajban fel kell forrósítani, kicsit kevergetni, amíg fehéres lesz (nem pirítani!), felönteni dupla mennyiségü vízzel, megkeverni, ha felforrt, egész kis fokozatra állítani és megvárni, amíg beszívja az összes folyadékot. Tálalás elött egy villával óvatosan lazítsd fel, akkor nem törnek össze a szemek.
Először meg kell mosni. Én kétszer szoktam. Látszik is, hogy fehér lesz tőle a víz. Ez a keményítő. Ha megmosod, akkor kevesebb lesz benne, kevésbé lesz ragacsos.
Úgy kell elkészíteni, ahogy a kettes írta. Az olajon való kevergetés elhagyható. Kipróbáltam anélkül, ugyanolyan lett. A lényeg, hogy megvárd, amíg teljesen elpárolog a víz. Én fedő alatt szoktam. Amikor úgy gondolom, hogy kész, akkor alánézek, és látszik, hogy már nincs víz. Ilyenkor leveszed a tűzről, de még hagyom a fedő alatt tovább párolódni. Amikor kész, akkor "lyukak" lesznek benne. Tehát nem egy darabban áll az egész.
De egy főzős műsorban hallottam, hogy az igazi pergős rizst úgy készítik, mint a tésztát, bő vízben ki kell főzni. Én még nem próbáltam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!