Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért hámozzák meg rendszerint...

Miért hámozzák meg rendszerint a karalábét, ugyanakkor senkinek sem jut eszébe meghámozni a retket?

Figyelt kérdés
Annál inkább érdekes ez a szembenállás, mivel úgy a piros, mint a fehér retek a föld alól kerül elő, ahova keveredhetett kutyakakitól kezdve döglött vakondig minden, míg a karalábé a föld felett növeszti zöld gumóját.

2021. márc. 25. 13:22
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Én a retket is van hogy meghámozom.
2021. márc. 25. 13:28
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

A retek héja gyakorlatilag egy vékony hártya. Nem sok vizet zavar, gyakorlatilag pazarlás lenne hámozni hisz több húst vesztenél minthéjat.

A karalábéé nem annyira.

2021. márc. 25. 13:50
 3/18 anonim ***** válasza:
90%

Én a retket mindig meghámozom, akár piros, akár fehér.

A karalábét pedig azért hámozom meg, mert nem mindig teljesen friss, ami az üzletekben kapható, bár a héja is fogyasztható.

2021. márc. 25. 13:51
 4/18 A kérdező kommentje:
nem a héjában van a vitamin?
2021. márc. 25. 14:30
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Vitamin nem csak a héjában van, ott IS van. Alacsony a kalóriatartalma, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, viszont rostban gazdag. Nagyon sok benne a C-vitamin és a kálium, ezen kívül omega-3 és -6 zsírsavakat is tartalmaz, valamint található benne szelén, nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor. A C-vitaminon kívül A-vitamint és B-komplexet tartalmaz. A karalábéban található izotiocianát segít az ösztrogén termelésében, ezzel vetve gátat bizonyos rákfajták kialakulásának.

A zsengébb, vékony héjú karalábét nem feltétlen szükséges meghámozni, de a nagyobb darabokat már javasolt egy hámozó segítségével megszabadítani a külsejétől.

2021. márc. 25. 14:37
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyedül a bogyó alakú tavaszi retket nem hámozom, mert észrevehetetlenül vékony a héja, minden egyéb retket meghámozok.

A karalábénak a héját akkor szedem le, ha nyersen eszem, mert nekem vastag és anélkül is puffaszt kegyetlenül.

Főzni csak húslevesbe szoktam egy felet, azt nem hámozom, mert nem is esszük meg.

2021. márc. 25. 14:48
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Én a hónapos retket is hámozom.
2021. márc. 25. 14:55
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"...ugyanakkor senkinek sem jut eszébe meghámozni a retket?"

Csak a saját nevedben nyilatkozz!

2021. márc. 25. 15:01
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem azért hámozunk meg valamit, mert a föld felett, vagy alatt van - arra elég lenne egy tisztességes mosás - hanem azért, mert a héjnak nincs élvezeti értéke, vagy kifejezetten gondot jelent valamiért. Pl. ahogy előttem írták, lehet, hogy rágós, vagy puffaszt, vagy mindkettő együtt.
2021. márc. 25. 15:05
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
A hónapos retket leszámítva a retkeket is hámozom.
2021. márc. 25. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!