Zellergumó lefagyasztható? Ha igen, hogyan készítítek elő?
Egy nagyobb zellergumót ritkán használok fel egyszerre, ezért gondoltam a maradékot felkockázom és elrakom a fagyasztóba. Mikor elővettem hogy beletegyem a levesbe, észrevettem hogy kicsit megsárgult-megbarnult és "fásodott".
Van valami technikája hogyan érdemes lefagyazstani hogy ne ez legyen a végeredmény? Vagy nem is érdemes fagyasztással bíbelődni?
Köszönöm a válaszokat! :)
Van ötletetek, h miért barnulhatott-fásodhatott meg, vagy ez normális? (nem volt olyan régi)
Azért barnul meg, amiért fagyasztás nélkül is megbarnul a felszíne, nagyon gyorsan oxidálódik. Ha egy vékony réteget levágsz róla, alatta ugyanolyan fehér, mint amikro felvágtad.
Megfásodni nem szokott, nem is tud, legfeljebb gumis lesz, ha elöször felolvasztod, utána készíted el. Ha még fagyottan teszed a forró ételbe, akkor olyan állaga marad, mint frissen.
Blansírozd, mint a #2 mondja.
Én több zöldséget is teszek így el kiló szám, felkockázom, (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, paszternák, zeller gumó, stb.) Lobogó forró vízbe rakod kisebb adagokban, újra forrástól számított 2-max 3 percig előfőzöd, majd a legjobb szűrőkanállal kiszedni, és jeges vízben sokkolni. (ha a jég macerás, a tiszta mosogatót engedd tele hideg vízzel) Ezt követően konyharuhára kiteríted száradni, s ha tálcán kiterítve fagyasztod le és zsákolod be, ugyanolyan pergős (nem tömbbe összefagyott) zöldséget kapsz mint a bolti, csak jóval olcsóbban mint a bolti. Tetszőlegesen keverékeket is készíthetsz belőlük fagyasztva, de tárolhatod külön-külön is. Főzőlevét levesekhez felhasználhatod mint ízfokozót, de számíts rá, hogy édes!... Ha ezek mindig vannak a hűtődben, rendkívül meggyorsítják egy leves főzés idejét, persze használhatod aztán franciasalátához, vagy párolt zöldségnek is, esetleg töltelékekbe. A kb 1x1 cm-es kockákkal ezek után 15 perces főzéssel kell számolnod.
Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat!
#7, mindenképp kipróbálom amiket írtál, nagyon hasznosnak találom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!