Mitől rohad meg viszonylag gyorsan a leszedett friss gyümölcs, és miben más, ha aszalva van?
Nagyon alacsony páratartalom kell ahhoz, hogy romlás helyett elkezdjen aszalódni. (és persze meleg.)
Magas páratartalmú levegőn, még az aszalt gyümölcs is megpenészedik.
Az élelmiszerek romlásának három alapfeltétele van:
- a mikroorganizmusok részére hozzáférhető szervesanyag (maga a gyümölcs, hús stb)
- mikroorganizmusok szaporodásához szükséges optimális hőmérséklet
- az adott élelmiszer magas víztartalma (pl. a hal gyorsabban romlik a magasabb víz tartalom miatt, mint a sertéshús)
Kiegészítés ként még egy tényező: a gyümölcsöket a vastagabb héj védelembe részesíti a gombáktól. De ha a héj sérült (gondatlan szedés vagy szállítás következtében, kártevők szúrása, rágása stb), akkor az akár mikroszkopikus sérülésen keresztül könnyen megtörténhet a fertőződés. Tehát téli tárolás előtt célszerű a gyümölcsöt gondosan átválogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!