Használ vki pizzakőt? Milyen anyag a legjobb, mert lehet márvány, samott stb. Sütőbe szeretném rakni, állítólag megemeli a hőmérsékletet.
Hányas voltál fizikából? :))))
A sütőberendezés által "közölt" hőmérsékletet nem tudja megemelni. Ha 200 fokra melegíted a sütőt, garantáltan nem lesz ennél magasabb hőmérsékletű a kő.
Amit tud, az az, hogy nagyobb a hőkapacitása, mint egy sima tepsinek.
Hát, vannak nagy félreértések, tegyünk tisztába pár dolgot.
Először is, nem, az állításokkal ellentétben, nem emeli meg a hőmérsékletet. Ha tudna ilyet csinálni, ráraknám télen a langyos radiátorra, hogy emelje meg a hőmérsékletét, és ingyen fűtenék. :)
Az anyag tényleg nem mindegy, de pl a márvány kb teljesen alkalmatlan, kordierit, samott az ami jó.
És itt érdemes kitérni arra, miért jó, mit csinál, hogyan kell használni.
Egy jó kő 2 dolgot tesz:
- Mivel általában kemencében használják, ahol jóval forróbb a hőforrás mint egy sütőben, nagyobb gondosságot igényel az egyenletes sütés, egy jó kő pedig legalább nagyjából eloszlatja a hőt. Bár egy fatüzeléses kemencében, még azon is forgatni kell a pizzát.
-A másik, és végeredményben ez jobban érződik, hogy elvezeti a gőzt!
Ez a legjelentősebb dolog, amit csinál egy jó kő!
Ezért kell porózusnak lenni, mert ha nem porózus, a sülés közben (lefelé is) párolgó víz, gőzöli a tésztát.
Ha ezt a gőzt elvezetjük, a tészta alul teljesen száraz marad, nem olyan módon lesz ropogós, mint egy olajozott tepsiben, hanem teljesen más textúrája lesz.
Aki evett már kövön sült pizzát, tudja miről beszélek.
Ezt, mással, nem lehet leutánozni!
Ezért nem jó a márvány, mert túl sima a felülete.
És ezért teljesen hülyeség az, amit a 2-es válasz linkjében összehord a dilettáns megmondóemberünk, mert az ostoba teremtés sütőpapírt rak a kőre, ami így azzal a lendülettel el is veszti minden funkcionalitását.
Persze, hogy rosszabbul sül rajta a kenyér, ha hidegebb.
Meg kell rajta tanulni sütni.
A kenyér, nem pizza.
Pizzához nem a sütőt kéne melegíteni (az egész légteret légkeveréssel) hanem a követ, alsó-felső sütéssel.
Ha abban a sütőben be van kapcsolva a felső sütés, 300 fokra is fel tudja melegíteni a követ, mert a levegő nem olyan meleg a sütőben, tehát a hőérzékelő nem kapcsol ki.
Tudom, nekem is hasonló van. Gyakorlatilag direktben megy a felső sütés.
Szóval pizzalap pizzához van tervezve, nem kenyérhez meg olyannak, aki használni is tudja. Lehet rajta kenyeret is sütni, csak mivel módosítva lett a tepsi anyaga, (a legjobb hővezető képességű lett a legrosszabbra cserélve) nyilván a sütés technológiáját is módosítani kell, ki kell tapasztalni, mi a megfelelő módszer a jó végeredményhez.
Ostobaság azt várni, hogy ami az egyik anyaggal működik 1 bizonyos módon, az egy teljesen más anyaggal is működni fog.
Ami a használatot illeti, pl kell hozzá péklapát is. Ugyanis a pizzát akkor kell rátenni, mikor a kő már teljesen forró. Egy megrakott pizzát meg nem lehet lapát nélkül rávarázsolni a kőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!