Pálinkafőzéskor milyen módon (és melyik fázisban) 'szól bele' a folyamatba a réz (mint főzőeszköz-alkatrész?
Figyelt kérdés
Az én főzőmnek (rozsdamentes acél) csak a kifolyócsöve réz - de viszonylag jó pálinkát szoktam vele főzni (kb. 15-20 éve...de most megint kéne csak néhány litert (annyi cefrém van)2020. febr. 7. 23:59
1/4 anonim válasza:
A hővezető képességén felül:
"A vörösréz nagyon ellenállóképes, főként a lepárlás és pálinkafőzés során keletkező agresszív párákkal szemben elnyűhetetlen. Ezen felül a vörösréz az egyetlen anyag, mely reakcióba lép a kénsavval, és már a lepárlás során segít semlegesíteni. A vörösréz katalizátorként működik, és ez a legfőbb ok, ami miatt normál esetben mindig vörösrézben végezzük a desztillálást. Legalább az üstnek, a sisaknak és a páracsőnek kell vörösrézből készülnie, ugyanis ezek a részek kerülnek folyamatosan az agresszív alkoholgőzzel kapcsolatba. A hűtőrendszer ma már V4A nemesacélból is készülhet. Az alkohol aromáját a vörösrézzel való kölcsönhatásával stabilizálja!
2/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!Az én berendezésemnek csak a csöve réz, szándékom szerint azzal főzöm ki - nem nagy mennyiségről van szó. Volt, aki azt írta, hogy nem kell különösebben tisztítani a rézcsövet, mert "öntisztító". Ahogy viszont látszik, szerintem mégis csak kellene tisztítani, mert lerakódik rá biztosan pl. a kén is, amit írtál...és még ki tudja mi. Jól gondolom? (és mivel tisztítsam?)
2020. febr. 8. 11:43
3/4 anonim válasza:
Meleg vízzel átöblíted. A semlegesítés nem lerakódást jelent, de mindegy... Ha rám hallgatsz, nem savazod, de unom már a vitát ebben, levezettem már ezerszer miért nem szabad, linkeltem már képeket is mi ennek a következménye. Vagy hallgatsz rám vagy mész utánuk...
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2020. febr. 11. 20:10
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!