Gyárilag hogyan csinálják a lekvárt?
Emlékszem még az otthoni lekvár főzésre. Ott valóban főztük, míg besűrűsödött és minimálisan folyós állagú lett. Nem került bele zselatin.
Ha most megveszek egy bolti lekvárt, annak zselé állaga van.
Főzik ezek egyáltalán, vagy csak összepépesítik a gyümölcsöt, tesznek hozzá zselatint és tartósítószert ?
Én nagyon sokszor készítek lekvárt, dzsemet. Nem szólom le a bolti termékeket, de én lekvárt nem veszek üzletben. Miért? Olvasd el a cimkéjét és megtudod miért. Számomra túl sok a cukor, túl sok az állagjavító, ízfokozó. Próbáld meg süteménybe tenni: kifolyik sütéskor!
Persze tisztelet a kivételnek, vannak jó lekvárok, házi jellegű, nem alacsony áron.
Én a lekvárt jó minőségű gyümölcsből készítem, sokszor cukor nélkül, semmilyen adalékanyagot nem használok. Mi így szeretjük.
Bárki főzhet otthon lekvárt, egyáltalán nem ördöngősség!
Nézd meg:
marmela.hu vagy
ilovecookjam.wenode.com
Nos, most elolvastam az általam kedvelt dzsem összetevőit, ez áll rajta:
Készült: 50g gyümölcs/100 g.
Összetevők: cukor, málna (ez pont málnás), citomsav (étkezési sav), pektin (zselésítő anyag).
Citromsavat én is használok a konyhába, pektinnel meg legelőször pont egy bioboltban találkoztam. Szerintem kevesebb benne a vegyület és adalék, mint amit a nagymamám főz!
Amúgy a lidl-nek pl. a lecsójával is büntetni lehetett, szóval ha a lekvárja is hasonló elven készült, akkor részvétem. :(
Az elözö kiegészítem: a pektina gyümölcsökben lévö természetes anyag, amitöl a lekvár a fözés során besürüsödik.
Ezt azért teszik külön a lekvárokba, hogy rövidebb ideig kelljen fözni.
Mellesleg a dzsemfixekben is ez van, csak azok küzöl némelyikben még egy csomó szinezék meg egyéb is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!