A Nestlé gabonapelyhek egészségesek?
Pl. Cini-minis, Chocapic, Nesquik stb.
Van értelme őket pl. heti 1x fogyasztani?
Mitől lesz valami egészséges vagy nem egészséges?
Általában szokott értelme lenni az evésnek.
Attól függ. Ha a bányában húzod az igát egész nap, akkor igen, mert tele van sok energiával, főleg cukorral és szénhidráttal. Nekem például nem, mert szénhidrát diétán vagyok, hogy ne alakuljon ki nálam cukorbetegség. A legtöbb embernek sem, akik egész nap a számítógép előtt vagy az iskolapadban ülnek.
Vannak sokkal egészségesebb alternatívái. Pl. zabpehely, tej/növényi tej, pár szem igazi gyümölcs vagy (cukrozatlan) aszalvány (alma, eper, málna, áfonya stb.) és egy kanál eritrit. Na ez egészséges. Ha zabkását főzöl, úgy is finom. Lehet fahéjasan vagy kakaósan is enni.
A kíváncsiság kedvéért rákerestem az összetevőikre. Hát, ebben a háromban 25-29g cukor van 100 grmmban. Ami azt jelenti, hogy 25-29%-a tömény cukor.
"Egészségessé" úgy teszik, hogy telenyomják hozzáadott vitaminokkal. Magyarán, így eladható, mert az emberek azt képzelik, hogy egészséges. Ha vitaminra van szükség, akkor érdemes normális élelmiszerekből vagy gyógyszertárból hozzájutni.
Az eritrit egészséges. Tulajdonságai:
Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.
A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit.
Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.
Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!