Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Tudnátok mondani "büdös"...

Tudnátok mondani "büdös" sajtokat amiket imádtok, és borokat/kekszeket amik jól illenek hozzájuk?

Figyelt kérdés

Eddig viszolyogtam tőlük, de nemrég vettem észre hogy imádok mindenféle sajtot amin kék/zöld/stb. penész van (Gorgonzola, Camembert, Pálpusztai, stb.), és szeretnék még többet megkóstolni

Tudnátok ilyen kombinációkat mondani, akik szeretitek az ilyesmit?

2019. ápr. 4. 21:02
 1/10 Alain Delon ***** válasza:
48%
Én úgy szoktam, hogy megveszem a boltból a penészes sajtot és kiteszem még érni/büdösödni és utána állok neki az elfogyasztásának. Akkor a jó, mikor megbarnult és a közepe meg van folyósodva.
2019. ápr. 4. 22:33
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Van az Interspárban egy narancssárga kérgű sajt, majd honlap megnézem neked mi a pontos neve. Romadurra emlékszem, de most itt rákerestem a neten, a romadur az nem ez. Rúzsflórás sajt, camembert jellegű, de kicsit más a bukéja.
2019. ápr. 4. 23:14
 3/10 anonim ***** válasza:
95%
lidlbe meg az aldiba szokott lenni budos sajt sajnos a nevuket nem tudom mert szezonalisak szoktak lenni. amit legutobb vettem egy fekelyes csoves felhulla labara emlekeztetett de nagyon finom volt
2019. ápr. 4. 23:19
 4/10 anonim ***** válasza:
44%
Google : bor és sajt
2019. ápr. 4. 23:38
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
2019. ápr. 4. 23:41
 6/10 anonim ***** válasza:
96%
Maradjunk inkább annál, hogy nemespenészes sajtok, a "büdös" sajt megnevezés eléggé degradáló jellegű szerintem. Még akkor is, ha valóban igen erőteljes, az egész hűtőt, konyhát betöltő szaga van sokszor akár egy kis darabnak is belőlük. Főleg ha már eléggé érett az adott sajt, azaz minél közelebb áll a feltüntetett szavatossági időhöz. Egyébként a felsoroltak három teljesen különböző típust képeznek, és ennek megfelelően különböző fajta baktériumokat is tartalmaznak: a camembert (brie stb.) fehérpenészes sajt, a gorgonzola (rokfort stb.) kékpenészes sajt (más néven kéksajt, márványsajt), a pálpusztai (limburger stb.) pedig ún. rúzsflórás sajt.
2019. ápr. 4. 23:47
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Blue Stilton, ha jól emlékszem nem vmi szagos, de ízre nagyon durva. Konkrétan penészes szendvics íze volt. A max erősségű Cheddar sajtnak az illata/szaga az megmarad a bőrödön egy darabig, igaz, nem penészes sajt, viszont nagyon finom, és sokféle bor megy hozzá. A legutóbbi alkalomkor félédes francia fehérbort ittunk hozzá.

A Stilton-hoz ittunk vmi száraz angol vörösbort, hát nem tudom melyik volt a rosszabb... Pedig benne volt a "top picks"-ben.

Kóstoltam kecske sajtot, aminek penészes kérge volt, annak az állaga nagyon érdekes. Nem tudom, hogy van-e elnevezése.

Van angol féle Brie sajt, az is nagyon finom, ízesebb mint amit itthon lehet kapni pl. Tesco-ban.

Bocsi, hogy borokban nem tudok pontosítani, nem emlékszem, hogy milyenek voltak, nem értek hozzájuk. Csak annyit tudok mondani, hogy a régi fajta Tolle Trappistához (amikor még volt állaga és színe) jól mentek a sörök, (főleg a Heineken) és a dió. Igaz, se nem bor, se nem keksz, se nem penészes sajt, de egész jó trió :)

2019. ápr. 5. 01:18
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Brie sajt, imádom. Bor mindegy. Na jó, mégse, azért flakonos koccintóst nem vennék, de nem válogatok borokban, vörös, rosé, száraz, félédes jöhet.
2019. ápr. 5. 07:31
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Pálpusztai és igazi, érett Kvargli(Quargel)
2019. ápr. 5. 11:15
 10/10 anonim ***** válasza:

Én amiket szeretek az a Pálpusztai, Camembert, Gorgonzola, Rokfort, Brie sajt.

Bort és alkoholt nem iszom.

Kekszeket és egyebeket nem eszem hozzájuk.

2019. ápr. 8. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!