Mostanában miért raknak majdnem mindenbe pálmaolajat?
#3. Ezt azért gondold át mégegyszer 😐
A pálmaolaj az egyike azoknak a népszerű élelmiszereknek, ami egyre gyorsabban tönkreteszi a Földet.😔
A pálmaolaj
Szinte mindenben megtalálható: édességekben, sós rágcsákban, kozmetikumokban, tisztítószerekben és mosószerekben, de még bioüzemanyagokban is. Az Európai Unióban felhasznált pálmaolaj 62%-a élelmiszerekbe és kozmetikumokba, 29%-a biodízelbe kerül, 9%-át pedig energiatermelésre fordítják.
Minden egyes órában 300 focipályányi esőerdőt irtanak ki miatta, és ezzel állatfajokat sodornak a kihalás felé: az orángután 5-10 éven belül, a szumátrai tigris 3 éven belül kihal, ha így folytatódik. Az őserdőket gyakran égetéssel irtják – kárba vész az értékes faanyag, miközben óriási mennyiségű üvegházgáz kerül a levegőbe. Ráadásul az esőerdők alatt gyakran tőzegmocsár van, ami még több szenet tartalmaz, mint a felette álló fák, így a kibocsátott káros anyag mennyisége tovább nő, jelentősen súlyosbítva a klímaváltozást. A tüzek, a légszennyezés közvetetten évi 110 ezer ember haláláért felelős a régióban.
A növekvő kereslet miatt főként Indonézia, Borneó és Szumátra szegény, vidéki régióiban tüntetik el az útból az őserdőket, az állatokat, az őslakosokat, hogy hely legyen az újabb és újabb ültetvényeknek.
Arról már nem is szólva, hogy a szállítása is mennyire megterheli a környezetünket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!