Igaz, hogy a fokhagyma gerezdet ha félbe vágjuk, és kivágjuk a közepén végig futó eret, akkor nem leszünk büdösek, vagyis nem izzadjuk ki az erős szagát?
Nem igaz.
A fokhagyma alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
Nem igaz!
A közepén az a csíra. Ha zöld abból csírázik ki. Általában azt szokták mondani, hogy ha zöld akkor ki kell vágni, mert a közepén található zöld rész nem olyan finom, vagy nagyon erős, vagy nagyon keserű, vagy valami ilyesmi...
Neten ezt találtam róla:
A hagyma és fokhagyma csírája nem mérgező, sőt számos jótékony hatást tulajdonítanak nekik. A kicsírázott növény viszont megpuhul, veszít esztétikai és élvezeti értékéből is, a csírák fogyasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a csírázás állandóan nedves, viszonylag meleg környezetben megy végbe, ami kifejezetten kedves az E. coli baktériumok és penészgombák elszaporodásának is. Ezért pl. Németországban nem is ajánlják a nyers csírák fogyasztását a fertőzés veszélyének növekedése miatt.
Ha régi a fokhagymád és a közepe már nem zöld, nincs vele semmi gond. És nem lesz tőle jobb, hogy azt kivágod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!