A hőkezelt vagy a tartósítószeres savanyúkáposztában lehet több probiotikum?
Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy a hőkezelés vagy a tartósítószer (Na-benzoát pl.) veszélyesebb a savanyúkáposzta baktériumtartalmára? Mert ugye elvileg a savanyúkáposzta a probiotikumtartalma miatt jó az emésztésnek, de vajon marad-e benne élő probiotikum, ha különféle módokon tartósítják?#egészség #étrendkiegészítő #immunrendszer #emésztés #vitamin #probiotikum #baktérium #bélflóra #savanyú káposzta #tejsav
2018. nov. 22. 21:55
1/3 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy mindkettő gátolná a baktériumokat, de nem is azok miatt fogyasztjuk a káposztát. A hőkezeléssel a C vitamin nagy része is elveszne. Én úgy gondolom, hogy csak sóval szokták tartósítani. Legalábbis mi csak sót teszünk a káposztához, szerintem nagyüzemileg is.
2/3 anonim válasza:
A "natúr" savanyúkáposztában. Normálisan a savanyúkáposztát a tejsavas erjedés során keletkező tejsav tartósítja, a tejsav baktériumok spórás formába mennek át, amikor a megnövekedett tejsav tartalom miatt gátolt a baktériumok szaporodása és leáll az erjedés. Bármilyen további tartósítási megoldás a spórákat is károsítja. Az egészséges emberi bélflórának a tejsav baktériumok kiemelt fontosságú tagjai.
3/3 A kérdező kommentje:
Boltban vagy hőkezelt vagy tartósított van, szezonális kínálatban nagyon ritkán szokott lenni olyan, ami csak káposzta és só és rá van írva, hogy nem hőkezelt. A piacos hordós kiszerelésűnél meg felemás tapasztalataim vannak - eladótól függően - vagy megmondja, hogy hogyan készült, vagy aszerint változik az elkészítési módja, hogy mi a jó Neked... ;) Pl.
- Ez édesítőszeres savanyúság?
- Igen-igen, természetesen.
- Akkor nem kérek.
- Á, jut eszembe, ebben pont nincs is édesítőszer...
Én nem tudok káposztát savanyítani otthon, úgyhogy marad a bolti - a hőkezelt vagy a tartósítószeres - ezért érdekel, hogy melyik módszer hagy életben több baktériumot.
2018. nov. 26. 23:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!