Szerintetek az olaj felbontás után meddig használható fel?
Majdnem akármeddig, pontosabban addig, amíg nem kezd avasodni. Az avasodás ugyan egészségre nem ártalmas, tehét elvileg továbbra is használható lenne az olaj, de az íze kellemetlen, csípös lesz, és az ételt elrontaná ezzel.
Ha megkóstolod - melegítve jobban érzödik az esetleges mellékíz -, és nincs szokatlan íze, akkor nyugodtan felhasználhatod.
Köszönöm szépen a segítséget! :)
Megnézem felmelegítve, köszönöm az útmutatást is ;)
Tévedés, hogy az avas olaj nem ártalmas az egészségre.
Az avas zsírok, olajok igen károsak az egészségre, tele vannak szabad gyökökkel, parjzsmirigy alulműködést okozhatnak, és erős sejtmembrán roncsoló hatásuk is van. A lipidek (zsírok) oxidációja ugyanis láncreakciószerűen történik elektronelvonással és ha egyszer beindult, akkor a testben is folytatja "áldásos" tevékenységét, immáron a testben lévő zsírokkal. Mellékhatásként egyébként a zsírban oldódó vitaminokat is elpusztítja.
Spanyolországban volt a nyolcvanas évek elején egy tüdőgyulladás-járvány, amiről utóbb kiderült, hogy avas olaj okozta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!