Ha a tej felszínén úszik sűrűbb, összefüggő, vékony réteg, anyám azt mondta tejzsír, az iható?
Mért áll úgy külön? Amúgy még volt víz a poharamba, amire a tejet rátöltöttem. Tényleg tejzsír, és tényleg iható? Ittam már belőle, ízre jó volt.
Előre is köszönöm.
Bolti tej; nem megfőzött.
Most akkor melyikre mondod, hogy az igazi tej? Mert ez a tetején úszik:) És akkor ügyelnek, hogy ne menjen bele a tejszín, ami az alján van? Vagy tetején, vagy most mi van?:)
Köszönöm az eddigieket, mentek a zöldek. :)
Amúgy asszem, akkor meg fogom inni, nem öntöm ki:)
Tej egy víz - zsír emulzió. Amit ott látsz az lényegében eddig fel volt "oldva" (ez így hibás kifejezés, de nem bonyolítanám) a tejben, más néven tejszín. Idővel az emulzió alkotóelemei különválnak és kiválik belőle a zsír.
Megjegyzem ez a tej legértékesebb része, ezért is árulnak csökkentett zsírtartalmú tejet (3.5% 2.8% 1.5%).
Nem minden diétázó kerüli a tejszínt, de ja, sokuk igen. De van, aki nem is bírja a kicsit is zsíros dolgokat. A fő viszont az, hogy megveszik a soványka tejet is, úgyhogy nagyobb üzlet a tejszín nagy részét leszedni s azt már drágábban eladni.
Még a zsírosabb növényi tejeken is tipikusan a zsír az (nem totálisan csak zsír, de zsírosabb rész), ami kiválik felül, mivel könnyebb a víznél és fent úszik. Normál tejnél is, levesnél is ez megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!