A teljes kiőrlésű zabliszt gluténmentes?
Kedves 4. Válaszoló!
Továbbra is fenntartom a fentebb írt válaszomnak minden betűjét, tehát a zabról írt válaszomat is. Bizonyításul megkérlek, hogy nyisd ki az alábbi linket és az utolsó előtti bekezdést olvasd el. Ott tesznek említést a zabról is, mint olyan gabonáról, amelyik glutént tartalmaz, de nem mindenkinél vált ki reakciót. Ezt írtam fentebb is. Az interneten sok cikk van a gabonákról, ahol a zab nincs megemlítve. Valószínűleg a fenti ok miatt.
Kedves 3-as Válaszoló. Kíváncsi vagyok, hogy a gluténmentes zabpehely előállítását hogyan oldja meg az előállító, hiszen a glutén benne van magában a zabszemben, ahonnan nem lehet kivonni semmilyen eljárással. Ausztrál kutatók kísérleteznek glutén "szétrombolásával" a gabonákban, de egyelőre nincs pozitív eredményük. Írod, hogy a zab (árpa) héja alatt penészgombák telepedhetnek meg, ezért nem tanácsos a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Mivel tudod magyarázni, hogy a héj eltávolításakor az ott megtelepedett penészgombák nem fertőzik a héjától megszabadított magot? Én ezt nem tudom elképzelni, ezért teszem fel a kérdést. Még háború után is a szél-, gőz- és vízimalmok molnárjai kizárólag teljes kiőrlésű gabonából készítettek (őröltek) lisztet (igaz, többségük már meg is halt aki ezt fogyasztotta - ez tréfa akart lenni, ne vedd komolyan). Nem kötekedni akarok a kérdésemmel, csak kíváncsi vagyok a véleményedre, amit előre is megköszönök.
Kedves #5.
"Kíváncsi vagyok, hogy a gluténmentes zabpehely előállítását hogyan oldja meg az előállító, hiszen a glutén benne van magában a zabszemben, ahonnan nem lehet kivonni semmilyen eljárással."
A glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója, amelynek alkoholban oldható összetevői, a gliadinok váltják ki az arra genetikailag hajlamos embereknél az autoimmun reakciót.
A te általad bemásolt cikkben is ez van leírva.
"A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható azok számára, akik megbizonyosodtak afelől, hogy szervezetük jól tolerálja a zabot."
Tehát ha a zabot olyan malomban őrlik, amiben más glutént, vagy ahhoz hasonló fehérjét
(hordein,secalin) tartalmazó gabonát nem őrölnek, akkor a zabból készült termékek gluténmentesnek tekinthetőek.
Persze az egyéni érzékenységet nem zárhatjuk ki.
Ha kíváncsi vagy a malmi technológiára, itt bemásolok egy cikket, hogy hogyan bontják frakciókra a gabonát, de hogy jobban megértsd, érdemes lenne ellátogatni egy hengermalomba.
A #3. Válaszolóval egyetértek, a teljes őrlésű lisztet, pont a felsorolt okok miatt, én is elkerülöm, és senkinek sem ajánlom a fogyasztását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!