Miből és hogy készül a mustár?
Íme a mustár, még növényként:
a mustár növény(nem a mag)az egyik legkiválóbb komposztanyag, talajtakaró is.
azt mondják az angolok, hogy Isten előbb feltalálta a mustárt, aztán súgta meg az embernek, hogy is készítsen virslit.
Mustár készítése házilag
Hozzávalók
25 dkg mustármag
2,5 dl víz
2,5 dl fehérborecet
16 dkg barna cukor vagy nyírfacukor
1 evőkanál só
A mustármagot porrá őröljük, ezt végezhetjük mozsárban vagy kávédarálóval. Az utóbbi jóval kevesebb időt vesz igénybe. A port üvegtálba öntjük (ez fontos, mert a fémet kikezdheti a mustár!), hozzáadjuk a vizet, a fehérborecetet, a cukrot és a sót. Jól elkeverjük, majd egy éjszakán keresztül lefedés nélkül állni hagyjuk.
A por felszívja a folyadékot és tömény, mégis krémszerű masszát kapunk. Ez a mustáralap. Kezdetben szinte ehetetlenül csípős, de idővel tompul az erőssége.
A különféle ízesítési ötleteknél a plusz hozzávalót, illetve hozzávalókat keverjük a mustáralaphoz. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltve a hűtőben tároljuk. Felhasználás előtt érdemes megkeverni. Ízesítésére bármit használhatunk, amit szeretünk.
Tormás mustar
-mustáralap
-2-3 evőkanál reszelt torma
Mézes mustár
-mustáralap
-1 dl méz
Magos mustár
-mustáralap
-2-3 evőkanálnyi nagyobb darabokra zúzott mustármag
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!