Disznóvágáskor az abalébe szoktak tenni sót és fűszereket?
"Az abalé íze abból adódik, ami a belefött húsok, hurka, disznósajt, egyébböl kifö."
Ergo, nem íztelen víz, hanem jóféle fűszeres abalé lesz, mire a szalonna belekerül.
1. Nem, az abalét nem sózzuk, fűszerezzük.
2. A toka szalonnát lehet ebben a lében is abálni. De egy részét szoktuk a frissen kisütött zsírban is abálni. !!! Teljesen más az íze, mi az is szeretjük, szerettük. (Csongrád megye)
Nem, soha nem fűszerezik felénk sem és nem is sózzák az abalevet.A fűszerezés a hurkák ízesítésekor történik, melyik mivel, nem egyformán nyilván.
A tokaszalonnát is belefőzik, utána sózzák, fokhagymázzák, paprikázzák, majd végül kifagyasztják. (persze nem fagyasztóban )
# Dunántúl #
Abba a nagy mennyiségű, frissen kisütött forró zsírba, ami még ott disznóöléskor van, abba raktuk bele a tokaszalonnát néhány percre!
Ha még nem láttál, nem csináltál ilyet, akkor inkább hallgass!
Ha forró zsirba teszel bármit is, az sütés és nem abálás!
Az abálás lassú fözést jelent, ahol még a víz sem forr rendesen, azaz 80-90 fok közti hömérsékletü és ebben párorodik puhára az adott élelmiszer.
A forró zsír ennél jóval magasabb höfokú ésha pár percre teszed bele, az sem felel meg az abálásnak, mert ott éppen az számít, hogy hosszabb ideig puhítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!