A zöld színű szárazborsó ízre olyan mint a zöldborsó?
Ment a zöld kéz mindenkinek. :)
Most már kíváncsi vagyok, hogy milyen íze lehet. Ki fogom próbálni.
Amúgy igen erre még nem is gondoltam, hogy van zöld és sárga színű zöldbab is, és ízben nem igazán van különbség. Bár valamiért a sárgát jobban szeretem. :)





Ezzel nem vagy egyedül, a többség a sárgát szereti.
Én már próbálkoztam zölddel, de nem vették meg a piacon. Úgy gondoltam, hogy mindenki sárgát árul, és majd lecsapnak a zöldre, úgyhogy ebből is ültettem egy zacskóval. De aztán a nagy részét a családnak kellett megenni... (A sárgából nem tudok annyit termelni, amennyit meg ne vennének.)
Állítólag azért van ez így, mert a történelmi időkben úgy szelektálódtak az emberek, hogy a zöld készételt ne szeressék, mert a zöld szín a megromlás, a penész jele.
Aki nem undorodott a zöld ételtől, az szépen feldobta a bocskort (családostól), így idővel a zöldet utálók szaporodtak el.





A szárazborsónak termesztett fajták speciális, kifejezetten erre a célra nemesített kifejtőborsó fajták.
"Az étkezési száraz borsók csoportjába azokat a kifejtő fajtákat soroljuk, amelyek könnyen hántolhatók, héjuk könnyen fölreped és leválik. Vannak zöld és sárga magvú hántolási fajták."
"A hántolásra termesztett kifejtőborsóknál a zöld- és sárga magszínű fajták esetében eltérő a betakarítás optimális ideje. A sárga magvú fajták az érési időszak végén, a teljeséréskor színeződnek legszebben, ezért ezeket egy kicsit késleltetve kell betakarítani. A zöld magvú kifejtő borsó fajták megkésett betakarítás esetén elveszítik csillogó zöld színüket (sárgászöld színt vehetnek fel), ezért az optimális betakarítási idejük valamivel korábbi időpontra tehető."
Így másfèl év után eljutottam oda, hogy kipróbáljam. :) Sztem nincs különbség ízben. Viszont a zöld nem akart annyira szétfőni mint a sárga szokott. Turmixolnom kellett. Főztem bele brokkolit is, így tényleg szèp zöld végeredményt kaptam. Szerintem máskor is fogok venni.
Köszönöm mindenkinek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!