Milyen különleges, extra ételeket szoktatok vasarolni?
A kérdésemet úgy értem, hogy rengeteg háztartás csak az alap fajtáját veszi az elelmiszereknek. Pl. sajtból csak trappistat, zöldségből paradicsom,paprika, uborka. Gyümölcsök ugyanígy. Húsok, köretek stb.
Mi pl. Szoktunk venni csomagolt zellerszarat is és ugyanúgy esszük szendvics melle mint bármely más zöldséget.
A kérdésem csak kivancsisagra alapul, megköszönöm ha megirjatok, hogy ti miket, milyen valtozatokat szoktatok meg venni :)
Kinek mi a különleges :))
Ami a mi családunkban nem megszokott, de én szoktam néha venni: avokádó (nagy kedvenc!!!), pomeló, kókuszdió.
Sajtok közül én a camambertet imádom, de szerintem ez nem számít különlegesnek.
Ami nem megszokott itthon az ecetes chips :)
Sajnos itthon nem kapni, én Angliában kattantam rá, házilag úgy készítem, hogy sima sós chipset fújok le ecettel. Nem olyan, mint az eredeti, de így is nagyon szeretem.
Szarvas kolbász, 100% gyümölcslekvár, tökmagolaj, lenmagolaj, ananász/mangó/khaki szilva, szemes kávé, holland sajt, cheddar, kesudió, paradió,
Nem mondom, hogy mindig van itthon mindenből, de azért be vannak tárazva 😊
Magyarországon furcsa lehet:
- sajtok (ami nekünk alap): Appenzeller, Gruyére, Walliser Käse, Tilsiter, Raclette (de néha veszünk próbaképp mást is, ami vagy bejön, vagy nem :D)
- Schweinebratwurst, St. Gallener Bratwurst
- és persze ezerféle Cailler, és Frey csokoládé - ja, meg a különleges, alkalmankénti: Läderach bonbon
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
Pont ilyenekre gondoltam.
Nalunk szokott lenni pl camembert, kecske sajt, vizes mozarella, pultbol szoktunk a dragabb sajtokbol is venni kisebb darabokat.
Zöldségből pl. a paprika több fajtáját is, zellerszár, rukkola. A garnelat nagyon szeretjük, így időnként azt is veszünk.
Gyümölcsből szezonálisan licsi,mangó, datolya, kaki, pomelo, grapefruit.
Egy pár példa. Persze tudom ezek önmagában nem extrák, de ahogy megfigyeltem sokan tényleg csak a hétköznapiakat veszik :)
A zöld kéz mindenkinek ment!
Én nagyon szeretem a különleges sajtokat, ilyeneket rendszeresen veszünk. A nevüket mondjuk nem tudom :)
Pont a trappista az, ami nálunk sosincs.
Nekünk ezek hétköznapinak számítanak, ha vásárolunk akkor általában veszünk:
kesudió, Stühmer csoki, avokádó, mangó, datolyaszilva, spárga, feta sajt, olíva bogyó, tonhal. Különböző dinnyeféléket pl. mézdinnye. Paradicsomból sárga koktélparadicsom. Köretnek olyan zöldségkeverékeket amiket ha nem olvasom el mi van benne akkor nem is tudom mit ettem (most sem tudom megmondani) általában a grill mixet szoktuk venni.
Krumpli helyett csicsóka.
Mindig van itthon bulgur, kuszkusz. Csicseriborsó.
Naponta iszok gyömbérteát, nem filterest, hanem gyömbérből magam főzöttet.
Gránátalma.
Sajtból pld. trappista szerintem évek óta nem volt itthon. Kecskesajtot szoktunk venni, meg nemes-penészes sajtokat.A "kommerszből a Leerdamert.
Lókolbász ( most a lovasok le fognak pontozni)alap, másmilyen kolbászt nem is eszünk, főtt sertés fej, pacal.
Napi 2-3 gerezd fokhagyma nyersen.
Savanyúság: gyöngyhagyma, zöld paradicsom, ecetes dinnye.
Trappistát pont nem vennénk soha, gyermekkoromban mindig az volt otthon s eléggé meguntam, de bizonyára eleve nem a kedvencem ízre. Gouda szokott lenni (a szokásosnál tovább érlelt), Grana Padano reszelve (nagyon sokáig kitart nálunk) és néha valami kis akciós kéksajt, speckóbb nem, mert nagy szegénységben élünk.
Extra cuccok vannak azért. Most rendeltünk épp konjaclisztet, törökmogyorólisztet és makadámdiólisztet. Ezeket iszonyúan ritkán és pici mennyiségben használjuk, nem is kéne több, ha telne se, de akkor igen kellemes. Ja, sárga lenmaglisztet is rendeltünk, de az elég olcsó, alig 1000ft/kg fölötti, no igen, bizonyos étrendeken máshogy néz az ember az ilyesmire :). Rrengeteg olajos magvam és maglisztem van, csak a legdrágábbak maradnak ki (mandulaliszt, na annak esélye se). Plusz xilitet és eritritet eszünk, kókuszzsírt, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt szerintem elég snassz dolog, de ha már a nem trappista sajt is az, akkor megemlítem :D
Gránátalma, ananász, licsi, ilyeneket is eszünk elvétve, hiányozna, ha évekig nem kerülnének elő.
Minőségi méz és kakaó, ez szerintem elég alap, de ezt sem veszi mindenki, nálunk az utóbbi óriási mértékben fogy, most is rendeltünk másfél kilót.
Zöldségből és gyümölcsből szinte mindent eszünk, legalább néha. A zellerszár nem vonz és nem szeretem az avokádót (drága is), azokat nem.
Húst nem nagyon eszünk, de a párom néha vesz finom, zsenge nyulat, háztól.
Nem tudom mi számít extrának, de azt tudom, hogy ezeket a rokonságban nem szoktak venni, nálunk gyakori.
zöldség, gyümölcs: spárga, avokádó, gránátalma, datolya szilva, mangó
hús: tonhal, rákolló, velőrózsa
magvak: kesudió, mandula
egyéb: kókuszszír, olíva bogyó, cékla lé, mandula liszt, kókusztej, rizstej, mandula tej, jázmin rizs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!