Különleges, extra erős italok?
Nem igazán léteznek extra erős különlegességek, legalábbis olyanok nem, amiket tömény fogyasztásra szántak. Vannak koktélba és süteménybe való hígítatlan rumok és inländerrumok (Bacardi 151 [75,5%), Stroh 80, Spitz 80), van az abszint, ami egy koncentrátum (mert kihígítva nem tárolható), meg van parasztvakításra gyártott abszinthamisítvány, ami mindenhogy rossz.
Igazából minden párlat extra erős eredetileg (a vodka pl. 95,6%-os), de szinte mindig hígítva palackozzák őket, mert különben rövidként csak mazochisták számára volna „élvezeti” értékük.
Erős röviditalnak talán csak a „barrel proof”, vagyis hordóból közvetlenül palackozott párlatokat (55-60%, főleg drága whiskyknél divat) lehet nevezni, de azokat is szokás ízlés szerint felhígítani.
A vodka mindig 95,6%-os tisztaszesz visszahígítva. Az töményen a legerősebb, kereskedelemben 37-42 fokosra visszahígítják. Hasonlóan a pálinka is 60-70-esre készül, a nagyüzemi 80-85-ösre, csak visszahígítják. Abszint is 60-85-ösre készül, meg a hamisítványok is, szintúgy visszahígítják. Még esetleg egyes rumok, viszkik.
Valójában azonban 52 fok fölött az élvezeti érték mindenképpen kisebb lesz, mintha kicsit hígabban innák, így nem szokás töményebbre csinálni, kivéve, ha a berugás a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!