Mi a véleményetek a Flora margarincsaládról, ezen belül is a Flora ProActívról?
Nekem igazán nem tetszik ez az egész. (Tudom, kell a marketing a Florának, és a többi margarinféleségeknek). Ebben nőttem, fel gyerekkoromtól kezdve. Az ABC-ben csak azt vettük, mert a 250 grammos Ráma margarin olcsóbb volt, mint a 100 grammos Teavaj.
Ami most is igaz a vaj árait tekintve. 300-350 ft-tól kezdődik a jó minőségű vaj. Ha szegény anyukám tudta volna, hogy mekkora kárt okoz a margarin az emberi szervezetben biztosan nem vette volna meg. De akkor még nem foglalkoztak ezekkel.
A tudomány kb. egy évtizede kezd foglalkozni a hidrogénezett olajokkal és az abból készült margarinokkal.
Én egy jó pár éve nem veszek margarint sem főzéshez, sem sütemény készítéséhez. Inkább kevesebbet sütök, de ha szeretnék sütit enni, akkor megveszem a vajat, azt is akkor, ha közeli szavidős, és félárazzák, így egy kicsit olcsóbban jutok hozzá és ha nem használom fel azonnal, a fagyasztóban el lehet tartani még 2-3 hónapig. Lassan már olajat sem használok, csak zsírt, azt is módjával.
Igaz, teljesen nem kerülheti el az ember a margarint, és az olajat, mert minden élelmiszerben van, amit nem saját maga készít az ember.
Találtam oldalakat, a "Szívbarát Flora margarin"-ról amit be is másolok ide.
Próbáltam napi egy evőkanál lenmagolajat fogyasztani a koleszterinszintem csökkentése miatt, de mindig a lenkence illata jutott az eszembe róla, és már a vége felé hányingerkeltő hatása volt, úgyhogy abba is hagytam az egészet.
A hidegen sajtolt napraforgó olaj nagyon finom volt.
Köszi a válaszaitokat.
A mai margarinok nem hidrogénezéssel készülnek, az 40 évvel ezelőtti technológia.
Ennek ellenére az ilyen gagyi gyártmányokban mint a rama, flora, delma, stb vannak transzzsírok és sok bennük a telített zsir ami nyilván káros.
Jobb fajták pl. az aslan bio ami ezektől mentes de nyilván drágább is és nem kapni mindenhol.
Koleszterinszint csökkentésére a legjobb az állati termékek pl hús, tejtermékek, tojás mellőzése (2 tojás több mint a napi koleszterin szükséglet és gondolj bele mennyi vajat húst sajtot joghurtot tejet stb eszik az ember emellett még), nem pedig a növényi olajok extra bevitele hanem az ezek helyett történő pl közvetlen fogyasztása.
Salátákat egy egy ek hidegen sajtolt tökmag vagy lenmag vagy chiamag, szója, avokádó, dió, kukorica vagy repce olaj, a napraforgóban nagyon rossz az omega 3:6 aránya es az oliváé sem túl jó. Gyakorlatilag a legtöbb növényi es állati zsirnak rossz az omega 6:3 aránya mert túl sok 6ot és kevés 3at tartalmaz és a 1:1-1:4 arány javasolt a 3 javára. Ill. Ezeknek a növényeknek a beiktatása az étrendbe nem csak olaj formájában is jó.
Köszönöm szépen a hozzászólást!
Nagyon szépen leírtad, a legfontosabbakat!
A zsírról is le kell, hogy mondjak bár nem sokat használok belőle. Ha a hagymát, aranysárgára megfuttatom a zsíron a fölösleget le szoktam önteni. Főztem már vajjal is, és mondhatom a legfinomabb ízt ez kölcsönözte az elkészült ételnek.
Köszönöm szépen!
Az első nagyon szépen leírta, növényi olajból sem mind jó, és a margarinok nagyrésze is kuka sajnos.
Emellett még a kókuszzsír az, amitől óvakodni kell (megpróbálják egészségesnek beállítani azzal a hülyeséggel, hogy hosszú és nem rövid láncú ldl - rossz - koleszterin van benne, ezzel csak az a baj, hogy ugyanúgy megemeli a koleszterinszintet, tehát továbbra is káros, parasztvakítás az egész); ill. a halak azok, amik még sok omega zsírsavat és telítetlen zsírt tartalmaznak.
Az állati zsiradékok - tojás, tej, sajt, vaj, joghurt, hús, stb. mind tartalmaznak transzzsírokat természetes úton sajnos, amik nagyon károsak. Így ezeknek a ritkább fogyasztása ill. a zsírosabb fajták kerülése mindenképp ajánlatos.
4/4-s Válaszoló!
Igazad van neked is!
A kókuszzsírról én is rosszat hallottam. Nem is szoktam venni. Tojást sem eszek gyakran, sőt 8 tojásos tésztákat sem veszek, inkább a durum búzából készült tojás nélküli tésztát veszem, persze azt sem eszem minden nap.
A legjobb a mértékletesség betartása minden étkezéskor.
Főleg sok zöldség és gyümölcs beiktatása a napi étrendbe. Tejet nem iszom, csak tejtermékeket fogyasztom a sajtot is kerülöm, emésztést lassító tulajdonsága miatt.
Egy szerencsém van, anyukám nagyon változatosan főzött, és sok-sok főzeléket etetett meg velem.
Nekem mindegy milyen főzelék, én minden félét megeszem.
A koleszterinszintem miatt pedig a legnagyobb felelős a pajzsmirigy betegségem. Ha megfelelő szinten vannak a hormonértékek, akkor a koleszterinem is jó, ha nem akkor magas.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!