Melyik kajaban van egeszseges zsir?
Avokádó, kókusz, s hogy írták előttem, a különféle magvak (napraforgó, lenmag, tökmag, diófélék, szezám stb.), kis mértékben a földimogyoró, elvileg a tofuban is van elég sok, és így erjesztve a szója (annyira) nem káros. Sok omega3 található bizonyos sötétzöld zöldségfélékben (brokkoli, spenót, olajbogyó, kelbimbó/kelkáposztafélék).
Viszont a legjobb omega3- és omega6-források a tengeri halak, kiváltképp a tőkehalmáj és annak az olaja, a szardínia, makréla stb. Két baj van velük: a) a tengerek szennyezettek és b) ha a konzervdoboz nem rendelkezik megfelelő bevonattal, akkor egyéb fémek oldódhatnak a hal löttyébe.
A szervezetednek telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokra van szüksége. Ilyenek vannak az olajos magvakban (dió mogyoró mandula kesu szezám tökmag stb); bizonyos gabonafélékben pl chia, rizs, árpa, zab, rozs, köles stb., termékek mint az olajbogyó, kókusz, avokádó, hüvelyesek mint a borsó, lencse, szója, más babfélék. Egyes gyümölcsök magvai is nagyon jók: kiwi, vörösáfonxa stb.
A húsokban, tejtermékekben, tojásban található zsírsavak telítettek, tehát rosszak, szív-és érrendszeri gondokat, magas koleszterinszintet okoznak.
A halakban valóban sok okega 3 van de sajnos túl sok. 7:1-hez az omega 3:6 aránya a javasolt 3 vagy 2:1-hez képest.
Az emberi szervezet igényeit ilyen szempontból a legjobban a növényi források elégítik ki.
A legjobb alfa-linolensav források is növényiek: chia, lenmag, repce, szója.
Az utolsó előtti teljesen korrekt választ adott, nem értem a lepontozást. A legjobbak a növényi olajok, de részletesebben én sem tudom leírni.
Annyit még hozzátennék, hogy a telített zsírokra (állati) semmilyen mennyiségben nincs szüksége a szervezetnek, sőt, nagyon károsak. A cukorbetegség elsődleges kiváltóoka is a telített zsírok fogyasztása, mert ezek blokkolják a cukor lebontásához szükséges sejteket, inzulinrezisztenciát kiváltva. Telített zsírok fogyasztása nélkül a diabétesz a tudomány mai álláspontja szerint visszafordítható állapot.
Ezen kívül még rengeteg más megbetegedés okai is lehetnek, de talán ez a legfontosabb, ami nem köztudott.
Utolsó választól leesett az állam. Sok ökörséget állítanak a különböző dietetikai irányvonalak, de ez meghaladja az összes általam ismertet. Hogy az állati zsírok okoznak diabéteszt... na jó, ez tényleg kiveri a biztosítékot :D
A cukorbetegség elsődleges oka a túl sok feldolgozott szénhidrát fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód. Ennyi. Nem több, nem kevesebb. Ha öt tonna állati zsírt benyomsz naponta, akkor se leszel cukorbeteg. Aki ezt az elméletet kitalálta, remélem már nincs szabadlábon.
8.: kicsit jobban utána kéne nézned mert a másik válaszadó írt igazat: a telített zsírok fogyasztása vezet inzulinrezisztenciához. Művelődésképp itt egy egyszerű cikk ahol az átlagember számára is érthetően elmagyarázzák ezt a mai orvostudomány által egyértelműen elismert tényt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!