A glikémiás index jelentését elmagyarázná valaki bővebben?
Például ha én megeszek 200 gramm fehér babot (40 GI), az annyira emeli a vércukorszintet, mintha megennék 100 gramm rizst (80 GI)?
Tegyük fel, hogy valaki szereti a rizst megfőz magának 200 grammot, azt elosztja 5 adagra, és fél óránként eszik belőle, amíg el nem fogy, akkor úgyis nagyon megemelkedik a vércukor szintje?
Ezt az egészet nem teljesen értem. Esetleg úgy van, hogy kell a szervezetnek x mennyiség energia, és ha ezt a mennyiséget szőlőcukorral pótlom, akkor nem emelkedik nagyon a vércukor, de ha az x mennyiség fölé megyek, akkor nagyon emelkedni fog a vércukorszint?
Például ha én futok 6 kilométert, és a futás végén megeszek 100 gramm szőlőcukort, akkor a vércukrom nem emelkedik a normális fölé, mert csak pótoltam az elvesztett energiát? Most hagyjuk azt, hogy senki sem eszik meg 100 gramm szőlőcukrot egyszerre.
1. 0 - 55 GI % = alacsony glikémiás index.
Azt jelenti, hogy a benne levő ch-t lassan, fokozatosan dolgozza fel a szervezet, tehát hosszabb időn keresztül biztosítja a szervezet energia szükségletét, ezáltal később éhezel meg ismét.
2. 55-75 GI % = közepes glikémiás index.
Azt jelenti, hogy az alacsonnyal szemben már egy kicsit gyorsabban dolgozza fel a szervezet a benne levő ch-t, tehát viszonylag gyorsabban meg is éhezel.
3. 75 - től felfelé = magas glikémis index.
A szervezet gyorsan lebontja a ch-t, (a vércukor-szint hirtelen megemelkedik!!!), de ugyanolyan gyorsan vissza is csökken, így nagyon gyorsan megéhezünk utána. Ismét újabb és újabb adag kaját követel a szervezet, és az energia-szintünk mint a hullámvasút le-fel, le-fel...
Ezért javasolják, hogy ha tehetjük, az azonos tipusú kaják közül válasszuk az alacsony GI %-ost, max. a közepest, és akkor viszonylag állandó szinten marad a vércukor, nem lesz az erőnlétünkben sem ingadozás, és nem jelentkezik az állandó nasizás, stb. stb. igény.
Nem, a GI-ket nem adhatod össze!
A 10 GI %-os kajából eszel 100 gr-ot, és órákig eszedbe sem jut, hogy enni kellene, mert szinten tart!
A 100 GI %-os kajából 100 gr-ot eszel, és 10 perc után már ismét olyan éhes vagy, mintha semmit sem ettél volna. Pedig felszedted a kcal-t is, és a kajában levő ch-t, zsírt, mindent, amit nem biztos, hogy kellene, de minek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!