A ló alapú ételeket, pl. lókolbász, azt milyen lovakból csinálják? Van külön "éti-ló"?
Keletre az édes-savanyú lófaj preferált, Mexikóban a Jalapeno alfajt tenyésztik. A Dél-amerikai Chili típussal keresztezve exportálják Lipicába, csak néhány kódorog el közülük a Muraközbe, a mezőhegyesiek nagy örömére.
Az Éti-ló az aranyos lehet, gondolom egy területen él a vele rokonságban lévő, azonos nevű csigával.
Jókat nevettem a válaszokon, de ettől függetlenül valóban érdekes a kérdés. A lóhús-készítményekbe vajon külön étkezési célra tenyésztett lovakat (ez lenne az éti-ló, illetve csemegeló) dolgoznak fel, vagy véletlen baleset miatt leölt állatokat? Nekem ez a két kategória elég bizarr.
A legvalószínűbb, hogy olyan lovakat, amelyeket versenycélra szaporítottak, de nem váltották valóra a hozzá fűzött reményeket.
Régen volt olyan, hogy "vágóló " még statisztika is készült a tenyésztésükről, feldolgozásukról.
Hogy manapság erre a célra tenyésztenek-e, előfordulhat, de gondolom igen kis számban, de valóban lehet, hogy a sportsérülésben elpusztult állatokat valamilyen magánvágóhídon feldolgozzák.
A kiöregedett lovak feltehetően betegek is, így azt az állatorvos nem engedheti levágás után emberi fogyasztásra feldolgozni.(mennek a fehérjefeldolgozóba )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!