Miért drágább a teljes kiőrlésű kenyér és a liszt?
Figyelt kérdés
József Attila idején még a fekete kenyér a szegények étele volt. A teljes kiőrlésű lisztben a korpát és mindent eladnak, ami a búzaszemet bevonja. Nincs vele annyi munka sem, mint a fehér liszttel, mert még szitálni sem kell. De akkor miért drágább? Azért mert egészségesebb?
Egyreszt azert kisebb mennyiseget lehet belole eloallitani, ezert hiaba olcsobb az alapanyag dragabb a gyartasa.
Masreszt pedig mivel az van kikialtva egeszsegesnek 10x annyit is fizetnek erte az emberek mint a sima liszert akkor meg miert ne?
2016. szept. 22. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
2/6 anonim válasza:
Mert divat. Annak ellenére, hogy a Ma.lomiparnak kevesebb a dolga vele. Nem kell a gabonától őrlés előtt leválasztani a héját, és külön őrölni a korpát és a lisztet.
2016. szept. 22. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
3/6 anonim válasza:
Mert különben elesnének az extraprofittól.
2016. szept. 22. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
4/6 anonim válasza:
A maghéjat sokkal nehezebb lisztté őrölni mint a hántolt búzaszemet. És ez utóbbira már régen van bejáratott technológia.
Egészségesebb?
Hát ez attól függ milyen szempontból, melyik oldalról nézed. A korpa (a rost) valóban jót tesz a beleknek, és lazítja a székletet.
Az érem másik oldala viszont az, hogy ha az időjárás a betakarítás előtt csapadékos, és a gabonán megjelenik a fuzárium (gomba), az a maghéjon szaporodik el. És a hántolt gabonából őrölt lisztben nincsen benne, csak a teljes kiőrlésűbe kerül bele. Ha tudod mi az az aflatoxin, azt is tudod miért nem tartom egészségesnek a teljes kiőrlésű termékeket. (Csak erről nem divat beszélni manapság.)
2016. szept. 22. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
5/6 anonim válasza:
Leírták a lényeget , kényesebb tárolni a lisztet és nem fogy annyi hogy tömegesen ellássanak vele kereskedelmi egységeket sütőüzemeket . Ez nyugati módszer , a 2. vh idején a szövetségeseknek küldték a finomított lisztet meg a lakosságnak mert megromlott volna a liszt mire felhasználják . Az emberek és az iparosok rá szoktak és nem változott sokat az igény . A minőség ellenőrzés hazánkban a térségben és az EUban is élen jár , gyatra vagy fertőzött holmi nem jut be a nagy tömegekhez , ha mégis gyors a reakció .
2016. szept. 22. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
6/6 anonim válasza:
mert nagy kamú az egész régen nem is ettek fehér kenyeret . a hogy előttem írták nem tudnák 10 x es áron eladni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!