Ha kiolvasztom a fagyasztott csirkemellett majd visszafagyasztom es ujrafelolvasztom akkor még meg lehet sütni?
Figyelt kérdés
2016. aug. 28. 20:28
2/4 anonim válasza:
NEM. De ha kiolvasztod - megsütöd - lefagyasztod, az minden probléma nélkül mehet.
3/4 anonim válasza:
Meg lehet sütni. A gyártók csak azért nem javasolják, mert az ismételt megfagyasztás után annyira roncsolódik az eredeti szövetszerkezete, hogy egyre inkább megsütött húspépre fog emlékeztetni és nem csirkemellre. Valójában nem a mikrobiális szempontok a lényegesek, hanem az, hogy az ismételt fagyasztás-felengedtetés során olyannyira károsodik az anyag, hogy a péppé szétesés rohamosan fokozódik és eredeti állagát elveszti a fagyasztott élelmiszer, ami a gyártó számára szavatossági szempontból lényeges. A gyári fagyasztás egy viszonylag gyors fagyasztást jelent, ahol az élelmiszer teljes egésze 1 óránál rövidebb időn belül -20°C alatti hőmérsékletre csökken. Ilyen körülmények között viszonylag kis jégkristályok keletkeznek, amelyek a gyors felengedtetés során sem képesek majd nagyra nőni és a sejteket átszúrva sejtszerkezet nélküli anyagtömeggé, masszává alakítani a fagyasztva tárolt élelmiszert. A háztartásban az újrafagyasztásnál lényegesen kisebb sebességű hűtés valósítható csak meg, amelynek során az anyag belseje még órák múlva sem tartalmaz jég állapotú vizet. Ennek a lassú fagyasztásnak a következtében a felületi rétegben már kialakult jégkristályokhoz, mint kristályosodási maghoz vándorolnak a közelben levő vízmolekulák. Ezáltal a kialakuló jégkristályok fokozatosan nőve mechanikai károsodást idéznek elő az anyagban. Emellett az elvándorolt vízmolekulák miatt dehidratálódnak, natív szerkezetüket elvesztik egyes makromolekulák, aminek eredményeként a növényi vagy állati szövetek elvesztik eredeti makroszkópos megjelenési formájukat, pépesednek.
4/4 anonim válasza:
Hogyne lehetne. Annyi csak, hogy a felolvasztás idején ugye szaporodnak benne a bacik, a visszafagyás ideje alatt, amíg meg nem fagy szintén. Szóval ha sokat állt kint, akkor ezzel kalkulálj.
Nyilván egy üzletben az egyszer kiolvadt árut már nem szabad eladni, mert azon a szavatossági időket már osztani kéne. De egy háztartásban, ahol tudod, mennyit állt kint, meg csak saját magadnak szólnak a dátumok, más a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!