Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ha kiolvasztom a fagyasztott...

Ha kiolvasztom a fagyasztott csirkemellett majd visszafagyasztom es ujrafelolvasztom akkor még meg lehet sütni?

Figyelt kérdés
2016. aug. 28. 20:28
 1/4 anonim ***** válasza:
68%
Nem
2016. aug. 28. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
77%
NEM. De ha kiolvasztod - megsütöd - lefagyasztod, az minden probléma nélkül mehet.
2016. aug. 28. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
44%
Meg lehet sütni. A gyártók csak azért nem javasolják, mert az ismételt megfagyasztás után annyira roncsolódik az eredeti szövetszerkezete, hogy egyre inkább megsütött húspépre fog emlékeztetni és nem csirkemellre. Valójában nem a mikrobiális szempontok a lényegesek, hanem az, hogy az ismételt fagyasztás-felengedtetés során olyannyira károsodik az anyag, hogy a péppé szétesés rohamosan fokozódik és eredeti állagát elveszti a fagyasztott élelmiszer, ami a gyártó számára szavatossági szempontból lényeges. A gyári fagyasztás egy viszonylag gyors fagyasztást jelent, ahol az élelmiszer teljes egésze 1 óránál rövidebb időn belül -20°C alatti hőmérsékletre csökken. Ilyen körülmények között viszonylag kis jégkristályok keletkeznek, amelyek a gyors felengedtetés során sem képesek majd nagyra nőni és a sejteket átszúrva sejtszerkezet nélküli anyagtömeggé, masszává alakítani a fagyasztva tárolt élelmiszert. A háztartásban az újrafagyasztásnál lényegesen kisebb sebességű hűtés valósítható csak meg, amelynek során az anyag belseje még órák múlva sem tartalmaz jég állapotú vizet. Ennek a lassú fagyasztásnak a következtében a felületi rétegben már kialakult jégkristályokhoz, mint kristályosodási maghoz vándorolnak a közelben levő vízmolekulák. Ezáltal a kialakuló jégkristályok fokozatosan nőve mechanikai károsodást idéznek elő az anyagban. Emellett az elvándorolt vízmolekulák miatt dehidratálódnak, natív szerkezetüket elvesztik egyes makromolekulák, aminek eredményeként a növényi vagy állati szövetek elvesztik eredeti makroszkópos megjelenési formájukat, pépesednek.
2016. aug. 28. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Hogyne lehetne. Annyi csak, hogy a felolvasztás idején ugye szaporodnak benne a bacik, a visszafagyás ideje alatt, amíg meg nem fagy szintén. Szóval ha sokat állt kint, akkor ezzel kalkulálj.

Nyilván egy üzletben az egyszer kiolvadt árut már nem szabad eladni, mert azon a szavatossági időket már osztani kéne. De egy háztartásban, ahol tudod, mennyit állt kint, meg csak saját magadnak szólnak a dátumok, más a helyzet.

2016. aug. 29. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!