Tároltak valaha a háztartásokban ilyen hosszú ideig?
Dehogy jó a főtt étel egy hétig a hűtőben. A zöldségételeink mindig megromlanak 4 nap után (ha egy bográcsos levest hagyunk kihűlni, akkor 2 nap alatt), de a rizs is elég siralmas azon a ponton. Akad étel, ami később is jó, inkább így fogalmaznék. Gombával persze nem próbálkozunk közel sem addig és nyers tojással sem, pedig egyes ételekben az van. Úgyhogy az állítás nem igaz.
Az én családomban tuti naponta főztek (jó, biztos volt egyes munkákkor kivétel, ha az egész család a földön dolgozott vagy valami). Anyám is, nagyanyám is, ükanyám is. A maradékot is biztos megették, de alapértelmezésben naponta főztek és gyakran sütöttek sütit.
Első voltam. Működő ételt nem dobunk ki, s úgy próbálunk főzni, hogy minél tovább tartson. Általában 24 óráig sem tart, szomorú dolgok ezek :( Most bográcsoztunk, ráadásul többször egymás után, így a 3. napon (elkészülte után 2 nappal) is lesz káposztaleves, sült padlizsán és krumpli is :D Tovább úgyse képesek húzni, pedig a krumplinak még valami kalóriatartalma is van, főleg, hogy tojással esszük. Amit szeretünk, azt nemigen unjuk meg, 3 napot pedig szinte minden kibír.
Ami csak frissen jó, abból persze nem csinálunk túl sokat.
Régen - a nagyszüleim korában (születtek 1905-ben) - naponta föztek, eszükbe sem jutott napokig ugyanazt enni. Viszont ha maradt, az két-három nap múlva újra feladták, de ennél nem késöbb. Egy hétig legfeljebb télen tároltak töltött káposztát vagy hasonlót.
Kivétel volt a lesütött hús, ami zsírban volt eltéve, úgy viszont hónapokig jó maradt.
Az alsóbb munkásosztály főleg nem volt bolond ilyen téren, főleg nem a vidékiek. Sokat lehetne tőlük tanulni. Mindig mindennek meg volt a maga ideje, szezonja. A zsírban lesütött és abban tárolt hús tényleg elég sokáig elállt, a füstölt árut kezdték meg legkésőbb, leginkább húsvétkor. Ezen kívül szezonális dolgokat főztek, és minden nap mást.
Rengeteg olyan magyar étel van, amit vidéki nagyanyáinktól örököltünk, de ma is készítik. Pont ettől magyarok, mert a spórolás szülte, de ők sem akartak megbetegedni. Ilyen például a rakott krumpli, amit leginkább húsvét után készítettek a megmaradt hímes tojásokból. Vagy a húsos palacsinta maradék pörköltből.
Egy hetes ételből maximum akkor ennék, ha az éhenhalás szélén járnék...4, vagy nagyon maximum az 5 nap az a különösebben nem romlandó (tojás, tej, gomba, hal) ételek esetén, aminél nincs reális veszélye az ételmérgezésnek.
Aki 2 napos ételre húzza a száját csak szimplán finnyás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!