Melyik hízlal jobban? Egy kiskanál cukor, vagy egy kiskanál libazsír?
1 kk cukor 28 kcal (fehérje 0 g, szénhidrát 7g, zsír 0 g)
1 kk zsír 55 ckal (fehérje 0 g, szénhidrát 0 g, zsír 6 g)
Ebböl egyértelmü, hogy a zsír sokkal hízlalóbb.
A kalóriatöbblet hizlal. Ha elégeted, egyik sem.
Hogy a bevitt kiskanál valami maga zsírként tárolódik-e (elég humoros gondolata valakinek, hogy a zsír nem tud zsírként tárolódni. nos, tud. bármi tud, a fehérje, a szénhidrát és a zsír is, ez ilyen), az helyzetfüggő.
A zsírnak nincs inzulinválasza, ami nem kedvez a zsírtárolásnak, ellentétben a cukor magas inzulinválaszával, de ez önmagában mit sem ér, ha nincs többlet (de azt el tudom képzelni, hogy bekavar az ember kalóriaegyenlegébe, legalábbis egyeseknél, így kevesebb étel kellhet a többlet megjelenéséhez. s a testnek vannak még érdekes, emberfüggő dolgai).
Engem egyértelműen a cukor "hizlal jobban", attól csak éhes lennék. A zsír laktatóbb, azután nem kezdenék el enni, mint a cukor után. A cukornak az az esélye van meg csak, hogy cukormérgezést okozzon és hasfájósan kerüljem az evést egy napig, de nálam erre azért elég csekély esély van, főleg egy kiskanálnyinál.
A zsír a barátom, finom és segít a fogyásban (sok más egyébbel együtt, persze). Ahogy sok más embert is, nem minden logika nélkül.
Természetesen kalóriatöbbletben hizlal a zsír is, erről sokat evő ketósok tudnának mesélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!