Mi a különbség az almaecet, almaborecet és almabor közt? És én melyiket készítettem el?
Ez alapján a recept alapján a 3 közzül melyik ez? :
Ha almából készítjük, vágjuk össze kisebb darabokra. Tegyük egy 5 literes befőttes üvegbe.
A vizet forraljunk fel a cukorral, és ha langyosra hűlt, öntsük az almára, almahéjra, hogy elfedje. Egy vászonanyaggal lekötjük. Meleg helyen (én a konyhában) 2 hétig hagyjuk erjedni. Naponta egyszer megkeverjük, hogy a víz tetején lévő alma is vízbe kerüljön. Nem baj, ha megbarnul, ami felül van.
2 hét után lefejtjük egy vékony csövön keresztül, mint ahogy a bort szokták. Visszatesszük a kimosott üvegbe, ismét letakarjuk.
Az almaecet és az almaborecet lényegében ugyanaz, de míg az almaecet végül is készülhet a fent leírt kontár módon, kipréseletlen almából és párhuzamos erjedéssel is, addig az almaborecetnél az almából először mustot préselnek, majd almaborrá erjesztik, és csak utána jön az ecetes erjedés. A fenti receptet tehát legfeljebb almaecetnek lehet nevezni.
Almabor az, mikor az almamustot ecetesedés nélkül erjesztik meg. (Már ha el nem rontják.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!