Sajttal lehet valamit kezdeni hogy ne penészesedjen meg a hűtőben?
Szia!
Attól függ, hogy milyen sajt! De ha hermetikusan lezárt zacskóba teszed, amiből kiszívod a levegőt, akkor nem valószínű hogy elkapja a penész. Ehhez viszont kell egy gép, amivel ki tudod szívni a levegőt lezárás előtt!
Ha nem szereted a penészes sajtot, vegyél kevesebbet, egyszerre csak annyit, ami elfogy.
A sajtok 99%-án nemespenész alakul ki, ami nem ártalmas, és valamelyik sajtnál kifejezetten pozitív ízt kölcsönöz. Bár ez inkább a kemény és félkemény sajtokra igaz, a lágy sajtok bizony sajnos sokszor káros penészt produkálnak.
Tegyél mellé a tartóba egy szem kockacukrot.
Mindenképp úgy legyen becsomagolva, hogy tudjon szellőzni!
"Kedves utolsó előtti, ezt én tanultam, egy olyan embertől aki amellett hogy vendéglátós több évtizede, lassan 10 éve sajtokat készít otthon"
Akkor ettöl az embertöl semmi esetre sem vennék sajtot - mert ez at állítása nem igaz és ezt csak azért terjeszni, hoyg a szükséges tisztaság hiányát leplezze.
A speciális eljárással készített nemespenészes sajtok speciális csomagolást is kapnak, általában alumínium lemezbe csomagolják őket először, és ez fölé kapnak még egy csomagolást. Általában nem olcsó sajtok. Ezek az alumínium fóliába csomagolt sajtok bátran megehetőek a nemes penésszel együtt - bár a terhesség időszakában például ellenjavaltak.
Amennyiben átlagos minőségű és átlagos árú sajtunk penészedik meg, semmiképpen ne fogyasszuk el, még a penészes rész levágása után sem, mert a penészgomba fonalai nem lehet tudni, milyen mélyen szőtték már át! A levegőben szálló gombaspórákból a legkülönfélébb színű és különféle speciesbe tartozó penészgombák nőhetnek ki. Nagy részük toxinokat termel, melyek főzés, sütés közben sem inaktiválódnak, rákkeltőek és májkárosítóak lehetnek. Ne kockáztassunk!
Nagyanyám egészen tömény sós vízzel kenőtollal kente át a sajtot, ha leértékelve nagyobb darabot vett meg. Neki még nem volt hűtője, és hamar rászáradt a sós víz a sajtra. Természetesen minden darab levágása után előkerült a bögre a sós vízzel, kenőtollal...
"A sajtok 99%-án nemespenész alakul ki"
Kutyafülét! A nemes penész nem alakul ki, azzal oltják a jobb fajta sajtokat. Az 1000 Ft-os tesco gazdaságos trappistán a hűtőszekrényemben nem alakul ki nemes penész, az egyszerűen megpenészesedik.
#7, köszönöm az ötletet a sós vízzel, ki fogom próbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!