Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ez a gomba ehetö? És ez...

Ez a gomba ehetö? És ez milyen gomba?

Figyelt kérdés
Regneteg ilyen gombát találtam nem szedtem le öket a legnagyob kn 18cm is volt [link] [link]

2015. okt. 15. 21:25
 1/5 anonim ***** válasza:
Egyet azért leszedhetnél és fényképezd le alulról is a lemezeit meg a bocskorát, minden részét, mert így összekeverhető.Ráadásul ez egy fiatal példány, kéne egy nagyobb is.Hát én a gyilkos galóca és az őzlábgomba között tippelek.Az őzlábgomba ehető.A gyilkos galóca is, de az csak egyszer ;)
2015. okt. 15. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem özláb ez fehér a kalap teteje mindtha szürkés foltok lennének rajta fehér az alja hasonlit az oriás csiperkéhez de hófehér az alja lehet nem is galoca de nemvagyok benne biztos és nem most akarok utoljára gombát enni:)
2015. okt. 15. 21:58
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ehető, de halálos lehet... a képről nem igen lehet beazonosítani, de lehet ez ehető csiperke, vagy gyilkos galóca is


gyilkos galóca:

- fehér kalap

- fehér lemezek

- gallér

- bocskor


ezzel szemben a csiperkéknek nincsen bocskora, lemezei rózsaszínek, vagy barnák.

csiperkék között is van mérgező (pl sárguló csiperke), Nem lehet képről gombát beazonosítani, a részletes szemrevételezés kevés, szaga, illata, sérülésre adott reakciója is fontos.


A szedett gombát mindenképpen érdemes gombaszakértővel megvizsgáltatni, elég ha egyetlen mérgező keveredik az ehető gombák közé...

2015. okt. 15. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 lencsefőzelék ***** válasza:
100%

1-es: Nem mindegyik őzlábgomba ehető. A vörhenyes és a büdös őzlábgomba pl. mérgező.

[link]

2015. okt. 16. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

Noha nem vagyok hivatásos szakértő, de évek óta gombászok. A kép sajnos annyira rossz minőségű, és annyira nem mutat meg semmit a jellemző azonosító bélyegekről, hogy fajra pontosan nem lehet megállapítani. Ha ennyiből tippelnem kéne, én valamelyik csiperkét mondanám, bár ahhoz hogy ezt biztosan rá lehessen mondani, elsősorban kellett volna egy kép a lemezekről, hogy rózsaszínű-hússzínű-barnás (csiperkékre jellemző), vagy fehér-e (tarlógombákra és galócákra jellemző). Továbbá kellett volna kép a tönk aljáról, hogy körül öleli e bocskor (csiperkéknél ilyen nincs, galócáknál igen). A csiperkék közül sem mind ehető. A mérgező fajok tönkjén a hús vágásra vagy kaparásra sárgára színeződik el, míg az ehetőké fehér marad vagy vörösödik. Ez csak a csiperkéknél van így, a galóca húsa szintén fehér marad!


Tipp: ha mindenképp szeretnéd tudni milyen faj, vidd el hivatásos gombavizsgálóhoz. Ha nincs ilyen a közeledben, akkor fotózd le több szögből, a földből minden részével kihúzva, és félbevágva is, úgy talán tudnék segíteni. De semmiképpen ne edd meg anélkül, hogy hivatásos gombaszakértő a kezében fogta volna, és rábólintott volna.

2015. okt. 17. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!