Legalább jellegzetesebb gomba lenne. Az ilyenekkel élőben is bajom van, bár nem vagyok nagy szakértő, de azért rengeteget gombásztam pár éve. Ha az ember megfigyeli jól a jegyeket, akkor sokszor nem lehet összetéveszteni a gombát valami mással. DE egyrészt vannak nagyon, nagyon trükkös, kicsit sem tipikus példányok, illetve egyes fajoknál nagy a változatosság színben, formában, másrészt igenis vannak ehető fajok, amik annyira hasonlítanak egy mérgező gombához, hogy inkább ne egye meg az ember, ha nem nagyon profi.
Jobb azoknál maradni, amiket egyszerűen lehetetlen összetéveszteni mással, ha megvannak a szükséges jegyek és igazán gondosan analizálja az ember. De ekkor is az ő felelőssége, persze s nem szokták ajánlani ezt sem. Bár egyes fajoknál tényleg nincs veszély, annyira jellegzetes (pl. óriáspöfeteg, de mintha a laskagomba is OK lenne).
S persze van gomba, ami nyersen mérgező, hosszas főzéssel nem, de érzékeny emberek rosszul lehetnek nagy mennyiségtől (a kitin eleve nehezen emészthető) vagy ami mellett alkoholt nem szabad fogyasztani...
De akárhogyan is, én meg nem ennék olyan gombát, amire neten mondták valakik, hogy ehető... Ha 500-an, akkor se. Egypár falat, esetleg több, de ezért kockáztatni az életet... Nagyon, nagyon biztosnak kell lennem a dolgomban. Ami gombák esetében sokszor nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!