Sárga húsú görögdinnye? Mitől sárga? Milyen az íze?
Sárgadinnyével lett keresztezve?
Mihez hasonlít leginkább az íze?
Nagyon jól néz ki, tegnap láttam először a Tescoban, de még nem mertem megvenni.
Erdekesseg a sarga husu gorogdinnyerol:
"A görögdinnye héja természetes potencianövelő, hatása hasonlít a "kék gyémántként" ismert gyógyszeréhez.
A görögdinnye húsa és héja citrullint tartalmaz, mely nagy mennyiségben fogyasztva befolyásolja testünk enzimjeinek működését. A citrullin a szervezetben argininné alakul, amely aminosav jó hatással van a szívre, a keringési és immunrendszerre. A merevedési zavarra használt gyógyszerekhez hasonlóan segít ellazítani és kitágítani az ereket.
A kutatók most igyekeznek kitenyészteni egy olyan görögdinnyét, amelyben magasabb a citrullin koncentrációja. Ebből a fito-tápanyagból 60 százalékkal több található a héjban, mint a gyümölcshúsban. A sárga húsú fajtában található a legtöbb. Sajnos azonban igen nagy mennyiséget, akár 1-1,5 kg-ot is el kell fogyasztani ahhoz, hogy a citrullin a kívánt szintre emelje az arginin szintjét.
A citrullin úgynevezett alfa-aminosav, a vegyület neve a latin citrullusból származik, mely görögdinnyét jelent. Először 1930-ban izolálták a gyümölcsből. A citrullin-malát formában forgalmazott citrullint táplálék-kiegészítőként használják az atléták az izomfáradtság csökkentésére."
Emlékszem, gyerekkoromban én szinte csak ezt a sárga belű görögdinnyét ismertem. A piacon vettük nyaranta. Akkoriban a piros belű görögdinnye volt a ritkább. Számomra az volt a különleges.
A sárga húsú - úgy emlékszem - kevésbé volt édes, de illatosabbnak zamatosabbnak tűnt.
Igen, a piros csak később szorította ki a sárga húsút.
(A hatvanas években voltam gyerek.) :)
dellfil
Igen! Kásásabb volt, zamatosabb volt, finomabb volt az a régi sárga húsú görögdinnye.Inkább érződött gyümölcsnek, mert amikor ettem, valóban úgy éreztem, hogy gyümölcsöt eszek.
Ezek a piros belű görögdinnyék, amik ma vannak, tele vannak vízzel, nem igazán van a dinnyének "húsa".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!