Mostanában nem kívánom a húst, talán a meleg miatt.2-3 hete nem ettem. Mit egyek helyette?
Nem tudom meddig tart ez az állapot, de erőltetni se akarom magam... Elsősorban vegetáriánusokat kérdeznék, vagy bárkit, aki ért hozzá, hogy mivel pótolhatóak a hús anyagai? Csak mesterséges vitaminnal, vagy van természetes megoldás?
Köszönöm előre is!
A fehérjét tejtermékkel és tojással elsősorban.
De vannak vegánok, akik ezeket sem eszik, azt nem tudom, hogy növényekből mi pótolja.
A vasat pl. káposztából és céklából pótolhatod.
Meg a húsleves nagyon jó, nem kell megenni a húst, hanem csak megfőzni minél több csontot, belsőséget, izületet - ld. GAPS-diéta - és ettől belekerül a tápanyag a lébe.
A hal is ugyanolyan tápanyaggazdag hús, mint a melegvérű állatoké, sőt.
Növényekben a gomba, a szója a száraz bab-borsó, ami jelentős.
Persze azért a sovány baromfi, a hal, a túró-tejföl-sajt és a tojás lényegesen magasabb fehérje-forrás.
Szerintem ilyen melegben természetes, hogy nem kívánjuk a húst, elsősorban zöldséget, gyümölcsöt kíván a szervezet ilyen melegben!
Próbálj meg sovány baromfi-felvágottat, hasonló, nem zsíros húsokat vásárolni!! És inkább már csak estefelé enni azokból!
1) a gomba nem növény
2) a növényekből hiányzik pár létfontosságú aminosav, és ezt semmilyen növény nem tudja pótolni. Tessék enni legalább tejet, tojást, halat, nyulat rendszeresen, vagy beteg leszel.
A húsban semmi olyan anyag nincs, ami zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, olajokban, tejtermékekben, tojásban összességében ne lenne megtalálható. Ha változatosan fogyasztod ezeket nincs okod aggodalomra.
" a növényekből hiányzik pár létfontosságú aminosav, és ezt semmilyen növény nem tudja pótolni."
Ez úgy ahogy van, butaság. A tejtermékek, hús, tojás, halak valóban komplett aminósavprofillal rendelkeznek, tehát egyszerre tartalmazzák az összes esszenciális aminósavat. Ezzel szemben a növények nem, viszont különféle növények egyszerre fogyasztásával ugyanazt a komplett fehérjeprofilt viheted be a szervezetedbe. Mivel az ember általában egy nap nem csak egyféle zöldséget eszik, ezért is badarság az a feltételezés, hogy az esszenciális aminósavakból fog hiányt szenvedni valaki. Mindemellé azt sem árt tudni, hogy nem muszáj minden nap minden esszenciális aminósavat bevinni, ugyanis a szervezet tárolni is képes ezeket. Magyarán nem kell görcsösen fehérje-komplettáló táblázatokhoz ragaszkodni az étkezéshez, egyszerűen csak odafigyelni arra, hogy 1-2 fajta hüvelyest, és ugyanúgy 1-2 fajta zöldséget legalább mindennap fogyasszon az az ember, aki tényleg semmilyen tejterméket, tojást, húst nem vesz magához. Aki az utóbbiak bármelyikét fogyasztja, arra ez eleve nem vonatozik, tehát az átlag vegetáriánusra sem, aki vagy tejtermékeket vagy tojást igenis fogyaszt - csak a vegánok hagyják el ezeket is.
Szóval kérdező, a lényeg az, hogy egyél nyugodtan ami jól esik, pótlásra meg nem lesz szükséged. A vitaminokéra pláne nem, azokból pont, hogy többet fogsz bevinni több zöldség fogyasztásával.
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
A tojást és tejet/tejtermékeket kívánom, fogyasztom is rendesen. :D Csak a hús nem megy le. :/ De ezek szerint annyira nem nagy gond, mint sejtettem. :D :)
Én is nagyon ritkán eszem húst
Tejtejterméket eszem, joghurtot, minőségi sajtokat (nem a 1200 ft/kg kategória), gyümölcsöt és zöldséget, friss gyümölcslevet mindennap egy pohárral megiszom . De Béres-cseppet és calcium pezsgőtablettát is iszom mindennap.
Néha gombát és nagyon ritkán tengeri halat.
Bocsi,de most offolok kicsit;)
Kedves 7-es a kalciummal azért én vigyáznék a helyedben,mert azt is túl lehet adagolni,és sajnos a felesleges kalcium lerakódik a szervezetben,ami később komoly problémát okozhat.Szerintem bőven felesleges minden nap szedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!