Miért kell meghámozni a burgonyát fogyasztás előtt?
Nem kell meghámozni.
Drót súrolóval szoktam lesúrolni, vagy csak a szivacs dörzsis oldalával. Tökéletesen elég neki.
Az újkrumplit lehet héjastul enni, bár én előbb ledörzsölöm kicsit nagyszemű sóval.
A későbbi burgonya héja azonban - ha jól emlékszem -, a szolanin nevű, erősen mérgező anyagot tartalmazza, ebbe sokan belehaltak, amikor a krumpli Európába került, és nem tudták még, melyik részét kell megenni. Szára és levele is ezt a mérget tartalmazza.
Természetesen.
És természetesen ezt a választ is le lehet pontozni, attól még igaz.
:)
Semmilyen burgonyát nem kell meghámozni, sőt, a legjobb, ha nem is teszed. Alaposan mosd meg, és dörzsöld le róla a koszt, de hagyd rajta a héját - ez a legvitamindúsabb része, csak jót teszel a szervezetednek, ha elfogyasztod.
Ha belegondolsz, Magyarországon sajnos mániákusan hámozunk mindent, amit nem kellene, ugyanis szinte minden zöldség, gyümölcs legértékesebb része a héja. Külföldön általában csak mossák, nem hámoznak.
A szolaninos válaszadónak üzenném, hogy egyrészt egy krumplinyi szolaninba nem pusztult még bele senki, másrészt csak azok tartalmaznak jelentősebb mennyiségben, amelyeknek a héján zöld elszíneződés található. De ez tényleg csak nagy mennyiségben mérgező, tehát ha pár kilót letolsz nyersen a zöldes krumpliból, nem akkor, ha három szemet nem dobsz ki véletlen.
Az újburgonyát nem kell meghámozni!
Van héjában sült burgonya is és Steak krumpli is, az is héjában sült krumpli.
Ha nem minden nem eszed nem kell.
De a szolanin nem vicc.
Amúgy zöldségek és gyümölcsnél nem a héjában, hanem közvetlenül a héja alatt van a vitamin nagy része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!