Miért kell meghámozni a burgonyát fogyasztás előtt?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem kell meghámozni.
Drót súrolóval szoktam lesúrolni, vagy csak a szivacs dörzsis oldalával. Tökéletesen elég neki.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az újkrumplit lehet héjastul enni, bár én előbb ledörzsölöm kicsit nagyszemű sóval.
A későbbi burgonya héja azonban - ha jól emlékszem -, a szolanin nevű, erősen mérgező anyagot tartalmazza, ebbe sokan belehaltak, amikor a krumpli Európába került, és nem tudták még, melyik részét kell megenni. Szára és levele is ezt a mérget tartalmazza.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Természetesen.
És természetesen ezt a választ is le lehet pontozni, attól még igaz.
:)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Semmilyen burgonyát nem kell meghámozni, sőt, a legjobb, ha nem is teszed. Alaposan mosd meg, és dörzsöld le róla a koszt, de hagyd rajta a héját - ez a legvitamindúsabb része, csak jót teszel a szervezetednek, ha elfogyasztod.
Ha belegondolsz, Magyarországon sajnos mániákusan hámozunk mindent, amit nem kellene, ugyanis szinte minden zöldség, gyümölcs legértékesebb része a héja. Külföldön általában csak mossák, nem hámoznak.
A szolaninos válaszadónak üzenném, hogy egyrészt egy krumplinyi szolaninba nem pusztult még bele senki, másrészt csak azok tartalmaznak jelentősebb mennyiségben, amelyeknek a héján zöld elszíneződés található. De ez tényleg csak nagy mennyiségben mérgező, tehát ha pár kilót letolsz nyersen a zöldes krumpliból, nem akkor, ha három szemet nem dobsz ki véletlen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az újburgonyát nem kell meghámozni!
Van héjában sült burgonya is és Steak krumpli is, az is héjában sült krumpli.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha nem minden nem eszed nem kell.
De a szolanin nem vicc.
Amúgy zöldségek és gyümölcsnél nem a héjában, hanem közvetlenül a héja alatt van a vitamin nagy része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!