Legetséges, hogy a különböző alakú, - de egyébként egyforma - tésztáknak más az ízük?
A cérnametélt és a spagetti tényleg más. A spagetti, mint az olasz tészták általában, durumbúzából készül, tojás nélkül (én még nem láttam olyat, amelyik nem). A cérnametélt viszont "hagyományos magyar", az búzaliszt, tojás, víz felhasználásával készül.
Viszont durumtészta és durumtészta között ízét tekintve nincs különbség, mindegy milyen a formája.
# 2/3 Időpont ma 15:43
Monnyuk a négytojásos gyermelyi spagetti, makaróni, olasz csavart, szarvacska, csavart kocka stb. ugyanabból a tésztából van.
A helyzet az, hogy tényleg más az ízük. Máshogy főnek meg, más az anyag belső sűrűsége, pl a hajlított tészta (könyök) a belső íven sokkal sűrűbb, mint a külsőn, és bizonyos ízeket ettől jobban érzel benne, nem ugyanúgy járja át a forró víz/gőz. A kagylók és egyebek is változnak a formázás során. A rövidcső és a makaróni például nagyon hasonlít - ott csak annyi a különbség, hogy a felület recés vagy sima, mert ettől is más réteg marad a tetején, amikor megfőzted.
Tehát igen, nem tévedsz - más az ízük. És nem, nem csak azért, mert "az ízérzethez hozzájárul, hogy milyen alakú", mert valamennyire persze ez is igaz, de ettől még a megrágott falatot ugyanolyannak érzed. Pedig nem.
A különbség egyébként abból is nyilvánvaló, hogy mindegyik formát más és más ideig kell főzni. Sima gyermelyiből pl 13-15 perc alatt lesz olyan a makaróni, amilyen a kiskagyló már 6-7 perc után. A spagettit általában "al dente"-re főzik, ez mindenkinek a kedvence, mert tud egy szót, és örül neki - de akármennyire főzöd meg, akkor sem lesz makaróniíze.
Hát ennyi. Nem mindenki érzi egyébként - azok érzik, akik imádják a tésztát, és nagyon sokat esznek belőle. A "keményítős" ízre, amit mostanában kezdenek az umami után hatodikként besorolni, kevesen olyan érzékenyek, hogy igazán szeressék a tészta anyagát, a többiek hordozóként eszik, és inkább a feltétet szeretik rajta. Én pl üresen is megeszem, és bizony, én is kiskorom óta tisztán érzem a különbséget a fajták között.
A tészta ízét az is megváltoztathatja ,hogy milyen vízben főzöd. Speciál nekem van 3 lak helyem és mindenhol más íze van a víznek és nagyon megváltoztathatja a tészta ízét is.
(Legalábbis én így tapasztaltam,az erősen érezhető külömbségét.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!