A mai világban mit lehet enni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem kell mindent elhinni, meg úgysem tudsz vele mit csinálni. Eszel, és kész.
Én csirkét, zöldséget és gyümölcsöt szoktam enni, meg csokit. :)
Azt ami finom.
És meg tudod fizetni.
És annyit, hogy ne hízz el, és ne légy beteg.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Egyrészt nem kell mindent elhinni, másrészt meg lehet válogatni, honnan veszel élelmet. Mi pl. húst, sajtot helyi termelőtől veszünk - igen, drágább, mint a szupermarketben, de nem hormonnal tömött, hanem normális takarmányt kap az állat. Gyümölcsöt, zöldséget nyáron magunknak termeljük - igen, sok munka, de megintcsak nem vegyszerezett. Télen gyakorlatilag mindegy hol veszi az ember, tudjuk hogyan lesz december közepén szép piros paradicsom... sajnos.
Pár dolog a kérdéseddel kapcsolatban, amit nem árt helyretenni:
"Ajánlják a fehér húst vörös helyett, a de a csirkéket hormonokkal tömik" - ahogy a disznókat, marhát is az iparban. A fehér húst nem ezért ajánlják, ilyen tekintetben minden állat húsa egyforma. Hanem azért, mert alacsony zsírtartalmú, de cserében sokkal több fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, mint a vörös hús. Emellett pedig omega zsírsavakat tartalmaz. A vörös hús fogyasztását azért nem javasolják, mert jó 30-40%-al megdobja a rák, szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét, és 15-20%-al maga a halálozás esélyét. Ugyanezek a statisztikák érvényesek a feldolgozott hústermékekre (a szalámitól a kenőmájason át a virsliig) a rengeteg tartósítószer, adalékanyag és só miatt (a só nagy mennyiségben emeli a vérnyomást).
"most olvasom, hogy a halhús mindegyike higany tartalmaz"
Attól függ megint. Ha jó minőségű (és árú...) norvég lazacot veszel, valószínűleg nem. Ha kínai pangasiust, amit húgytócsákban nevelnek, akkor igen.
"a zöldségek a permetezés miatt veszélyesek, a gyümölcsök is." - a bio termékeket nem permetezik.
"Van akit még aggasztanak az ilyen dolgok, vagy csak én agyalom túl?"
Figyelj, ezek olyan kérdések, amik a legtöbb normális emberi lényt aggasztják. De fentebb leírtam, hogy hogy nyugtathatod meg a kis lelked, és hogy nem fogsz szívrohamban meghalni 30 évesen a hormonoskolbásztól.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ez nem egyszerű, ám ha nem is 100%-ig, de megvalósítható. (Úgyhogy csak nem tojni bele, azt csak a tájékozatlan rettegők teszik.) Minimalizálni lehet csak a szennyezést, de kellő vitamin- stb. bevitel esetén egészséges maradhatsz a maradék ellenére is, mivel azzal épp az ellenállás növekszik a mérgekkel szemben, illetve a méregtelenítő folyamatok válnak hatékonyabbá a testben.
Alapvetően a kevés hús, sok zöldség/gyümölcs a jó irány. Ezzel megelőzheted a purinkövek kialakulását. A kevés hús alatt nem "minél kevesebb"-et kell érteni, csak arányában keveset, tehát legyen egyensúly. Az ebédszállítók erős szabályos alatt működnek, két szállító pedig felhagyott már az ízfokozók használatával, a FoodExpress és a FitBalance, másokról nem tudok, lehet hogy vannak még továbbiak is.
Emellett pótolni az ételeknek az ipari mérvű termeléséből adódó vitaminhiányukat étrendkiegészítőkkel, ilyenek gazdaságosan be lehet szerezni a Jó Közérzet Központ, a Vitaminkirály vagy a Dr. Lenkei üzleteiben.
A jobb kifőzdék is változatos és egészséges húsos-köretes menüket kínálnak, lehet rájuk alapozni, ha van rá keret. Ha házilag oldanád meg, ha megtanulnál főzni, akkor természetesen a termelői források a legjobbak, de elég sok idő el tud menni a beszerzéssel és elkészítéssel.
Eközben kerülni minden káros szenvedélyt: cigi, alkohol, energiaital, túlzott cukorbevitel, drog. Ezekkel elég sok pénzt meg is lehet spórolni, mindjárt kivitelezhetővé válik az egészséges táplálkozás.
A nagy vízbevitel szintén kardinális, lehetőleg tiszta vizet (a fordított ozmózisos szűrők ma már 50-60 ezer Ft-ba kerülnek, érdemes beszerelni, az ásványvizeket pedig el lehet felejteni, az ásványianyag-tartalmuk kelálatlan, ezért teljesen felesleges, sőt pl. a kalciumtartalmuk könnyen vesekőképződéshez vezethet, ha nem szedünk elegendő D-vitamint, ami kelálná a kalciumionokat). Erre vannak kiváló okostelefon-appok, amelyek emlékeztetnek is, nyilvántartanak is, grafikon stb. nagyon hasznosak. A szomjúságérzet néhány hét alatt visszatér, miután elkezdünk újra eleget inni. Vizet. Ha nem tudjuk szűrni, igazából a csapvíz is jó, csak legyen.
A C-vitaminbevitel kardinális, testsúlykilogrammonként min. 30 mg-ra van szükség, megfázás esetén nyugodtan lehet óránként is betolni néhány grammot lassan oldódó tablettákból. Ne a kommersz szarokból, mert azokban adalékanyagok, függőséget elősegítő drogszármazékok vannak, és még gazdaságtalanok is a reklámköltségek miatt is.
Ennek a túladagolhatósága és a vesekőveszélye mítosz, egy elhibázott lombikkísérlet nyomán került a tankönyvekbe. Szent-Györgyi Albert napi nyolc grammot szedett, és pl. kigyógyult egy tüdőgyulladásból, amibe az ő korában és az ő (élet)korában inkább meg volt szokás halni.
Ezenkívül 30 év fölött kardinális a kollagénbevitel és a vízoldékony Q10-bevitel, ezeknek hosszú és érdekes biokémiai háttere van, alapvetően a Q10 az erőnlétet növeli (vagyis megelőzi, hogy csökkenjen, illetőleg rákosodást előz meg, és a normál, zsíroldékony Q10-nek a 80%-a kárbamegy a szervezetben, miközben az epesav segítségével vízoldékonnyá alakul), a kollagén pedig az öregedést lassítja, a kötőszövetet tartja szinten vagy állítja helyre, különösen szöveti sérülés esetén, utóbbinak a legjobb formája az aminosav-formájú kollagén.
A sok mozgás nem tartozik a táplálkozáshoz, de az egészséghez igen. Röviden így lehet egészségesen táplálkozni és élni, most a biokémiai és biológiai hátterek leírása nélkül, arról egész könyvek szólnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!