A mai világban mit lehet enni?
Nem kell mindent elhinni, meg úgysem tudsz vele mit csinálni. Eszel, és kész.
Én csirkét, zöldséget és gyümölcsöt szoktam enni, meg csokit. :)
Azt ami finom.
És meg tudod fizetni.
És annyit, hogy ne hízz el, és ne légy beteg.
Egyrészt nem kell mindent elhinni, másrészt meg lehet válogatni, honnan veszel élelmet. Mi pl. húst, sajtot helyi termelőtől veszünk - igen, drágább, mint a szupermarketben, de nem hormonnal tömött, hanem normális takarmányt kap az állat. Gyümölcsöt, zöldséget nyáron magunknak termeljük - igen, sok munka, de megintcsak nem vegyszerezett. Télen gyakorlatilag mindegy hol veszi az ember, tudjuk hogyan lesz december közepén szép piros paradicsom... sajnos.
Pár dolog a kérdéseddel kapcsolatban, amit nem árt helyretenni:
"Ajánlják a fehér húst vörös helyett, a de a csirkéket hormonokkal tömik" - ahogy a disznókat, marhát is az iparban. A fehér húst nem ezért ajánlják, ilyen tekintetben minden állat húsa egyforma. Hanem azért, mert alacsony zsírtartalmú, de cserében sokkal több fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, mint a vörös hús. Emellett pedig omega zsírsavakat tartalmaz. A vörös hús fogyasztását azért nem javasolják, mert jó 30-40%-al megdobja a rák, szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét, és 15-20%-al maga a halálozás esélyét. Ugyanezek a statisztikák érvényesek a feldolgozott hústermékekre (a szalámitól a kenőmájason át a virsliig) a rengeteg tartósítószer, adalékanyag és só miatt (a só nagy mennyiségben emeli a vérnyomást).
"most olvasom, hogy a halhús mindegyike higany tartalmaz"
Attól függ megint. Ha jó minőségű (és árú...) norvég lazacot veszel, valószínűleg nem. Ha kínai pangasiust, amit húgytócsákban nevelnek, akkor igen.
"a zöldségek a permetezés miatt veszélyesek, a gyümölcsök is." - a bio termékeket nem permetezik.
"Van akit még aggasztanak az ilyen dolgok, vagy csak én agyalom túl?"
Figyelj, ezek olyan kérdések, amik a legtöbb normális emberi lényt aggasztják. De fentebb leírtam, hogy hogy nyugtathatod meg a kis lelked, és hogy nem fogsz szívrohamban meghalni 30 évesen a hormonoskolbásztól.
Ez nem egyszerű, ám ha nem is 100%-ig, de megvalósítható. (Úgyhogy csak nem tojni bele, azt csak a tájékozatlan rettegők teszik.) Minimalizálni lehet csak a szennyezést, de kellő vitamin- stb. bevitel esetén egészséges maradhatsz a maradék ellenére is, mivel azzal épp az ellenállás növekszik a mérgekkel szemben, illetve a méregtelenítő folyamatok válnak hatékonyabbá a testben.
Alapvetően a kevés hús, sok zöldség/gyümölcs a jó irány. Ezzel megelőzheted a purinkövek kialakulását. A kevés hús alatt nem "minél kevesebb"-et kell érteni, csak arányában keveset, tehát legyen egyensúly. Az ebédszállítók erős szabályos alatt működnek, két szállító pedig felhagyott már az ízfokozók használatával, a FoodExpress és a FitBalance, másokról nem tudok, lehet hogy vannak még továbbiak is.
Emellett pótolni az ételeknek az ipari mérvű termeléséből adódó vitaminhiányukat étrendkiegészítőkkel, ilyenek gazdaságosan be lehet szerezni a Jó Közérzet Központ, a Vitaminkirály vagy a Dr. Lenkei üzleteiben.
A jobb kifőzdék is változatos és egészséges húsos-köretes menüket kínálnak, lehet rájuk alapozni, ha van rá keret. Ha házilag oldanád meg, ha megtanulnál főzni, akkor természetesen a termelői források a legjobbak, de elég sok idő el tud menni a beszerzéssel és elkészítéssel.
Eközben kerülni minden káros szenvedélyt: cigi, alkohol, energiaital, túlzott cukorbevitel, drog. Ezekkel elég sok pénzt meg is lehet spórolni, mindjárt kivitelezhetővé válik az egészséges táplálkozás.
A nagy vízbevitel szintén kardinális, lehetőleg tiszta vizet (a fordított ozmózisos szűrők ma már 50-60 ezer Ft-ba kerülnek, érdemes beszerelni, az ásványvizeket pedig el lehet felejteni, az ásványianyag-tartalmuk kelálatlan, ezért teljesen felesleges, sőt pl. a kalciumtartalmuk könnyen vesekőképződéshez vezethet, ha nem szedünk elegendő D-vitamint, ami kelálná a kalciumionokat). Erre vannak kiváló okostelefon-appok, amelyek emlékeztetnek is, nyilvántartanak is, grafikon stb. nagyon hasznosak. A szomjúságérzet néhány hét alatt visszatér, miután elkezdünk újra eleget inni. Vizet. Ha nem tudjuk szűrni, igazából a csapvíz is jó, csak legyen.
A C-vitaminbevitel kardinális, testsúlykilogrammonként min. 30 mg-ra van szükség, megfázás esetén nyugodtan lehet óránként is betolni néhány grammot lassan oldódó tablettákból. Ne a kommersz szarokból, mert azokban adalékanyagok, függőséget elősegítő drogszármazékok vannak, és még gazdaságtalanok is a reklámköltségek miatt is.
Ennek a túladagolhatósága és a vesekőveszélye mítosz, egy elhibázott lombikkísérlet nyomán került a tankönyvekbe. Szent-Györgyi Albert napi nyolc grammot szedett, és pl. kigyógyult egy tüdőgyulladásból, amibe az ő korában és az ő (élet)korában inkább meg volt szokás halni.
Ezenkívül 30 év fölött kardinális a kollagénbevitel és a vízoldékony Q10-bevitel, ezeknek hosszú és érdekes biokémiai háttere van, alapvetően a Q10 az erőnlétet növeli (vagyis megelőzi, hogy csökkenjen, illetőleg rákosodást előz meg, és a normál, zsíroldékony Q10-nek a 80%-a kárbamegy a szervezetben, miközben az epesav segítségével vízoldékonnyá alakul), a kollagén pedig az öregedést lassítja, a kötőszövetet tartja szinten vagy állítja helyre, különösen szöveti sérülés esetén, utóbbinak a legjobb formája az aminosav-formájú kollagén.
A sok mozgás nem tartozik a táplálkozáshoz, de az egészséghez igen. Röviden így lehet egészségesen táplálkozni és élni, most a biokémiai és biológiai hátterek leírása nélkül, arról egész könyvek szólnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!