Karamella recept?
Hogy tudnék finom házi karamellát készíteni?
Recepteket tudnátok írni mert eddig csak rosszakat találtam.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Fél liter tej, negyed kiló cukor. NEM KELL KEVERNI. Nem ég le, de vigyázni kell hogy ki ne fusson. A tej víztartalmát el kell főzni, ezért tart elég sokáig, minél jobban lobog, annál hamarabb elfő, de annál nagyobb esélyed van hogy kifut (és mivel cukros ragadni is fog :p ). Össze lehet főzni olyasmi sűrűségűre mint a Toffifee széle, csak mikor kihűl beleköt a fazékba. Azaz rettenetesen ragad. Amikor már kicsit barnásabb vagy vegyél vissza a hőfokból vagy akkor már kevergesd kicsit (addigra elfőtte a vizet és akkor már az alja jobban barnul). Annyi előnye lehet a tejszínnek vagy a sűrített tejnek hogy abban eleve kevesebb a víz.
Ha a kész de még forró ragacshoz a tűzről levéve vajat adsz (ehhez a mennyiséghez 5 dkgt kb) akkor egyáltalán nem fog ragadni és omlós lesz mint a Krowka.
Nem kevés türelem kell hozzá (minimum egy óra szokott lenni), meg egy kis rutin, mert attól függően hogy mennyi ideig főzöd (mennyi víz párolgott el), teljesen más karakterű lesz a végeredmény. A cukor/karamell/candy főzésről hosszú oldalakat lehet találni a neten amúgy. Ha van cukorhőmérőd, kb 115 fokra kell melegíteni - ennek megfelelően fokozott óvatosság szükséges. Ha karamellás tejet készítesz, amit az első írt, ott a cukor 150 fokig melegszik, nem szabad fölé hajolni, még inkább fontos az elővigyázatosság.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Egyszerűen csak beleöntöd a cukrot a serpenyőbe, és elkezded hevíteni. Nem kell kevergetni, nem ég le, ahogy a többiek is mondták. Aztán tejjel, vagy tejszínnel felöntheted, esetleg vajjal. Elkevered, és kész.
És egy tapasztalaton alapuló jó tanács:
- vigyázz a karamellel ne kerüljön a bőrödre, mert azonnal rászárad, de tűzforró marad. Nekem a bőrt is leégette..: )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!