Karamella recept?
Hogy tudnék finom házi karamellát készíteni?
Recepteket tudnátok írni mert eddig csak rosszakat találtam.
Fél liter tej, negyed kiló cukor. NEM KELL KEVERNI. Nem ég le, de vigyázni kell hogy ki ne fusson. A tej víztartalmát el kell főzni, ezért tart elég sokáig, minél jobban lobog, annál hamarabb elfő, de annál nagyobb esélyed van hogy kifut (és mivel cukros ragadni is fog :p ). Össze lehet főzni olyasmi sűrűségűre mint a Toffifee széle, csak mikor kihűl beleköt a fazékba. Azaz rettenetesen ragad. Amikor már kicsit barnásabb vagy vegyél vissza a hőfokból vagy akkor már kevergesd kicsit (addigra elfőtte a vizet és akkor már az alja jobban barnul). Annyi előnye lehet a tejszínnek vagy a sűrített tejnek hogy abban eleve kevesebb a víz.
Ha a kész de még forró ragacshoz a tűzről levéve vajat adsz (ehhez a mennyiséghez 5 dkgt kb) akkor egyáltalán nem fog ragadni és omlós lesz mint a Krowka.
Nem kevés türelem kell hozzá (minimum egy óra szokott lenni), meg egy kis rutin, mert attól függően hogy mennyi ideig főzöd (mennyi víz párolgott el), teljesen más karakterű lesz a végeredmény. A cukor/karamell/candy főzésről hosszú oldalakat lehet találni a neten amúgy. Ha van cukorhőmérőd, kb 115 fokra kell melegíteni - ennek megfelelően fokozott óvatosság szükséges. Ha karamellás tejet készítesz, amit az első írt, ott a cukor 150 fokig melegszik, nem szabad fölé hajolni, még inkább fontos az elővigyázatosság.
Egyszerűen csak beleöntöd a cukrot a serpenyőbe, és elkezded hevíteni. Nem kell kevergetni, nem ég le, ahogy a többiek is mondták. Aztán tejjel, vagy tejszínnel felöntheted, esetleg vajjal. Elkevered, és kész.
És egy tapasztalaton alapuló jó tanács:
- vigyázz a karamellel ne kerüljön a bőrödre, mert azonnal rászárad, de tűzforró marad. Nekem a bőrt is leégette..: )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!