Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A xilit mennyivel hizlalobb...

A xilit mennyivel hizlalobb az edesitoszernel?

Figyelt kérdés
2014. okt. 14. 20:54
 1/5 The answer ***** válasza:
100%

A normál mono- és diszacharidoknál (glükóz, fruktóz, szacharóz) 40%-kal kevesebb emberi szervezet számára hasznosítható energiát tartalmaz.

Normál cukrok: 400 kcal / 100 g

Xilitol: 240 kcal / 100 g.

Édesítőszerek: ~10-20 kcal / 100 g



A baktérium és gombakultúrák többsége számára nem hasznosítható, így élesztő táptalajnak nem alkalmas, illetve a fogakat sem rontja (nincs savas baktérium anyagcseretermék a szájban).


Mi minden süteményt és édességet (ami nem élesztős) nyírfacukorral csinálunk, tapasztalatból mondom, kiválóak.

2014. okt. 15. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

"élesztő táptalajnak nem alkalmas"

Ezt már máshol is olvastam. Ha ez így van, akkor élesztős tésztákban nem tudod helyettesíteni. Jól gondolom?

(laikusként érdekel)

2014. okt. 15. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Arra ott az instant élesztő. Én mást nem használok. Azt nem kell cukorral felfuttatni.
2014. okt. 15. 15:41
 4/5 The answer ***** válasza:

Igen Kedves Második hozzászóló.

Nem alkalmas élesztős tészták kelesztésére a xilitóz, mert nem tudja feldolgozni az élesztő sem.

2014. okt. 15. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 The answer ***** válasza:
Esetleg, úgy, hogy az élesztőt összekevered (gyúrod) minimális mennyiségű cukorral, ami élesztő tápláláshoz kell, és ezt kevered bele a xilitózzal készített tésztába, akkor működni fog a dolog. És ugye egészségesebb is, mivel alapvetően kevesebb cukrot (energiát) tartalmaz, mintha az egész tészta hagyományos cukorral készülne.
2014. okt. 15. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!