A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
Gyümölcs, de igazából teljesen mindegy minek nevezzük, attól még paradicsom marad.
Azért árulják és hiszik sokan zöldségnek, mert zöldségekhez hasonlóan használjuk, fogyasztjuk.
Havonta megkérdezik, úgy látszik gyakori téma. Szigorúan véve gyümölcs, de mindenki nyugodtan fogyaszthatja zöldségként is.Az, hogy meg a zöldséges hova pakolja, mindegy, általában a paprika mellé teszik, de láttam már egy rekesz alma mellett is, valszeg ott volt hely... :)
A gomba sem zöldség, mégis többnyire a zöldségesnél vesszük.
"sokmagvú bogyótermés,de ez annyira nem segített nekem a suliban"
Pedig pont ez a kulcs az egészben, ugyanis ami termés, az gyümölcs, így a paprika, tök, cukkini, padlizsán is.
Én annyit mondok, hogy kertészeti egyetemen a paradicsom termesztését a zöldség tanszéken és nem a gyümölcs tanszéken fogod tanulni ;).
A növénytanban nincs zöldség meg gyümölcs, ott meghatározott részei vannak a növénynek. A paradicsom bogyótermés, ennyi.
Kultúrától, társadalomtól és felhasználási módtól függ, hogy hol minek tartják, de nálunk zöldségként termesztik és úgy is használják.
Elvileg aminek a termését esszük, az gyümölcs, de ez főleg a fás szárú, évelő növényekre igaz. De akkor meg kiesne a szamóca :).
Nem kell ezen filózni, sok helyen bizonygatják, hogy márpedig mindenki hülye, a paradicsom gyümölcs, de nem igaz. Rá lehet fogni, de a zöldség és gyümölcs szavak gazdasági-felhasználói kifejezések, nem pedig növénytani meghatározások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!