Vannak olyan élelmiszerek, amelyek soha nem romlanak el?
A só biztos nem, de mi van a cukorral vagy az ecettel például?
Vagy milyen más alapanyagok vannak, amik mindig használhatóak maradnak?
A cukros zacsira rá van írva: minőségét korlátlan ideig megőrzi.
De gondolom, függ a tárolási körülményektől is.
Az ecet is megzavarosodik, pláne, ha kevés marad a flakonban, és elfelejtődik valahol a polcon.
Szóval függ a tárolástól is. De vannak hajók, melyeket a szerencsétlenség után évekkel/évtizedekkel felszínre hoznak, és találnak ehető cuccokat is a kamrában.
Azért sok múlik a tároláson.
De pl. a tészta is sokat kibír, a tea is, rizs, bab, lencse, mák, liszt, só, cukor, ecet - bontatlan állapotban, jól tárolva legalább 1 évet mind kibír.
Az első is jól írta, a méz is jól raktározható, de itt is fontos, hogy pl. ne essen bele morzsa, mert attól meg tud savanyodni.
Tényleg, a méz is eszembe juthatott volna!
Azt viszont nem is tudtam, hogy megsavanyodik, ha idegen anyag kerül bele.
A hajós példa is jó, nemrégiben találtak olyan ép amphorákat egy elsüllyedt antik görög hajóroncsban, amiben romlatlan búza- és egyéb magok voltak és iható bor, a légmentes elzárásnak köszönhetően.
Köszönöm az értelmes válasszokat! Ebben a rubrikában mindig kap valami tippet az ember lánya, ezért is szeretem! :)
A korábban felsoroltak közül a mák szerintem tönkre tud menni, mi már sokszor fogtunk ki olyat aminek volt valami mellékíze. Lisztbe, rizsbe, tésztába belemegy a moly vagy a kukac, persze ha teljesen légmentesen van lezárva akkor nem.
Konzervek évtizedek után is jók, szerintem a levesporok is sokáig bírnák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!