Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Hol kapható vadlazac vagy...

Hol kapható vadlazac vagy vadlazac filé?

Figyelt kérdés
A piacon, ahova járok (Fővám tér) csak tenyészett lazac kapható. Szeretnék vadlazacot venni, de eddig sehol sem találtam, kezdem azt hinni, hogy itthon kiskereskedelemben nem kapható.

2014. júl. 7. 12:37
 1/9 anonim ***** válasza:
39%

És miért kéne neked vad lazac?


Kevesebb rajta a hús, több a bőr, a hús minősége se olyan jó, mint a tenyésztettnek.

Ezért is olcsóbb.


Meg azért is, mert a józan gondolkodású emberek nem veszik meg, így bojkottálva a vadlazac kereskedést.

Túlhalászás van belőle, igen súlyos károkat szenved mind a lazac populáció, mind azok az állatok, amiknek a lazac a fő táplálékuk.

Etikátlan a vadlazac fogyasztása, ezért olcsóbb, hogy így motiválják az embereket a kereskedők, hogy mégis megvegyék.

2014. júl. 7. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
előkészítve,fűszerezve filé formátumban fagyasztva van a lidl -ben. Két féle volt,toszkán fűszerezésű,a másik fajtára nem emlékszem. Mintha lenne sima mélyhűtött fűszerezetlen is. De arra nem esküdnék meg. A lidlis előre fűszerezett amúgy nem rossz. ~2200 HUF volt a 70 dekás filé.
2014. júl. 7. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Metro áruházban.
2014. júl. 7. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Aldiban, Sparban is vettem már fagyasztva
2014. júl. 7. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is Metro-ban szoktam látni rendszeresen.
2014. júl. 7. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
A Metro az tuti, ott én is láttam.
2014. júl. 7. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
2014. júl. 9. 12:28
 8/9 anonim válasza:

Kedves válaszolók, előbb nézzetek utána, hogy mi a különbség és a tenyészetett és a valódi vadlazac között.


Az első kommentelőnek írnám, aki szerint etikátlan olyat enni, hogy ezért keres az ember vadon halászottat:


A vad lazac fiatal korában a folyókban él és ott szárazföldi rovarok, rovarlárvák és vízi rovarok, rákok és kisebb halak képezik a táplálékát. Idősebb korában „kiköltözik” a tengerbe, csapatokba áll és ragadozó életmódot folytatnak.


Ma kereskedelmi forgalomba kizárólag ipari tenyésztésből származó Atlanti lazac kerül, ez a Farm lazac.


Ezeket a halakat mesterségesen szaporítják nevelő medencékben, majd egy meghatározott méret elérésekor áttelepítik őket a partok közelébe telepített hatalmas, víz alatti hálós ketrecekbe és itt élik le további életüket.


Ezeken a lazac farmokon a halaknak esélyük sincsen normális életet élni, nem úsznak szabadon a tengerben, nem tudnak vadászni, hanem összezsúfolódva nyüzsögnek egy szűk helyen. Egy-egy ilyen kör alakú ketrecben átlagosan 80.000 hal él, de vannak ennél nagyobb befogadóképességű hálók is.


A Norvég Tengeri étel Tanács (Norwegian Seafood Council) szerint – ők szabályozzák és ellenőrzik a lazactenyésztést – a táp tartalmaz körülbelül 70 százalék növényi összetevőt és 30 százalék tengeri, állati alapanyagot, például hallisztet és halolajat.


A haltakarmányban lévő növényi összetevők mintegy 25 %-a szója, ezenkívül napraforgó, repce, kukorica, bab és búza. Egyes takarmányok pálmaolajat is tartalmaznak, kötőanyagként.


Az állati eredetű összetevők – elméletben – emberi fogyasztásra alkalmatlan kagyló, rák és halhulladékból (egy kilogramm ipari halmaradékból mintegy 230 gramm száraz hallisztet lehet előállítani) származnak. „A halfehérje-koncentrátumot a halászati ​​ágazatból származó kaparással állítják elő”. A halolaj halhulladékból, vagy ipari halból (azaz nem emberi fogyasztásra szánt halból) származó zsír.


Egyszerűen: a táp halfeldolgozási hulladékból készül.


A táphoz vitaminokat, ásványi anyagokat, pigmenteket és aminosavakat is adagolnak. Tartalmaz még színezékként astaxantint ami lazac színét adja. (Ezt csak a tenyésztés utolsó szakaszában adagolják, a kívánatos hússzín beállításához.)

A tenyésztett lazac gyakorlatilag számára teljesen természetellenes ipari hulladékból előállított takarmányon él – és ettől lenne a húsa egészséges ???


Mint említettem, a fentiek a hivatalos álláspontot képviselik a valóság még ennél is rosszabb!


Független kutatások a farm lazac húsának vizsgálatakor kimutattak nem kevés növényvédőszert, GMO kukoricát és szóját, baromfi- és marha fehérjét, (Dániában például tilos a tejtermelésre tartott tehenek húsát emberi fogyasztásra eladni) egyéb vegyszereket, pl. DDT, PCB. Ezenkívül nagy mennyiségben parazitákat, mesterséges színezéket (olcsóbb, mint a természetes), antibiotikumokat, vírusokat és baktériumokat.


A tömeges tartás és a természetellenes etetés miatt a halak immunrendszere legyengül, ezért hajlamosak különböző fertőzésékre és a kórokozók is nagyobb számban találhatok bennük, mint a vad példányokban, hiába a folyamatos „gyógyszeres” kezelés.


A fentiek fényében talán már érthető is, hogy a norvég Egészségügyi Minisztérium még 2010-ben tájékoztatást tett közzé, hogy „Gyermekek és várandós kismamák, ne egyetek egy héten két alkalomnál többször lazacot!„ A mértékletesség okát azonban a hivatalosságok nem részletezték.


A felhívás az Atlanti-óceán norvég felségvizein levő tenyészetekből származó lazacra vonatkozott. A Norvég kormány nem szívesen „reklámozza”, hogy a híres terméke tulajdonképpen ártalmas, hiszen az ország évi egymillió kétszázezer tonnányi lazacot forgalmaz, ami a világ lazac értékesítésének 60 %-a.

2022. febr. 15. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
az ikeaban
2023. szept. 11. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!