Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi a különbség a élesztő és...

Mi a különbség a élesztő és az instant zacskós élesztő között?

Figyelt kérdés

Van egyáltalán különbség köztük?

Előre is köszönöm a válaszokat...


2014. ápr. 3. 11:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Összetevőben semmi. Az egyik poritott ,a másik friss.

Használatban annyi ,hogy az instant élesztőt folyadék nélkül a liszthez keverjük.

A sima élesztőt pedig valamilyen folyadékban tej,vagy víz kevés cukor hozzá adásával fefutatjuk. Aztán adjuk a liszthez.

A kelt tésztáknál én használom mind a kettöt sem a tészta kelésénél ,sem a megsütött süteménynél nem látok különbséget . Ízben sem.

2014. ápr. 3. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Az elsönek majdnem igaza van, csak az instanban van tartósítószer is.
2014. ápr. 3. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

És az mindegy hogy melyikből készítek kenyeret?

Kenyeret szeretnék készíteni de nem tudom hogy mindegy-e hogy melyikből csinálom mert még először szeretnék kenyeret készíteni {a házi fehér kenyérre gondolok ez esetben}

És ha a receptbe instant élesztő van írva 0,5 akkor sima élesztőből is ugyan annyit kell hozzáadni?

2014. ápr. 3. 12:13
 4/5 anonim ***** válasza:

Az instant élesztőre rá van írva, mennyinek normálnak felel meg vagy mennyi liszthez való.

Sok évig sütöttem kenyeret, személy szerint nem instantot használtam, de azt is tartottam itthon, arra az esetre, ha épp nem lenne otthon friss. Azzal is megkelt. Viszont a normált sem futtattam fel, csak beleraktam a gépbe a többi összetevővel. Működött, akkor miért ne egyszerűsítsem?

2014. ápr. 3. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

Én végül itt találtam meg a választ és mivel a legszakszerubb, legjobb leírás, megosztanam veletek:


[link]


"A szárított élesztőt friss sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12 – 24 hónapig is tárolható.

A szárított élesztő emulgeálót is tartalmaz, ellenben a frissel, ami egy komponensű, csak élesztőből áll.

Ezzel az élesztővel is hasonlóan kell elkészíteni a tésztát, mint a friss élesztővel, annyi különbséggel, hogy hosszabb ideig kell keleszteni, valamint a szárított élesztőt nem szükséges futtatni, közvetlenül a liszthez adható.


Térjünk ki egy kicsit a sütőporra is...

A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.

Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is."

2017. ápr. 26. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!