Az jó, ha az idei akácméz már megkristályosodott?
Majd kiderül a végén, ha elfogy a méz.
Mi is mindig termelőit veszünk, mindig bekristályosodik, ilyenkor felolvasztjuk és így lassan elfogyasztjuk, nos múltkoriban a méz elfogyott, de maradt az üvegben egy termetes szépen összeragadt cukortömb!Most nekem ne állítsa senki, hogy a valódi, tiszta méznél ez természetes.Az kristálycukor volt a javából!Kár, hogy nem emlékeztem, melyik "kedves" termelőnél vettem, mert szivesen visszavittem volna neki!
A "valódi" méz kristályosodik, a műméz nem.
Méhész mester cimborám mondta.
Én hiszek Neki.
" Először is szögezzük le, az teljesen tiszta akácmézen és még néhány Magyarországon termelt mézen kívül (ilyen pl.: a selyemfű és a facélia méz) a többi mézünk kristályosodó fajta. Mi felel tehát ezért a halmazállapot változásért. A mézben természetes cukrok vannak gyümölcs és szőlőcukor és a kristályosodásért az felel, hogy melyikből van a mézben több. Amelyik mézben a gyümölcs cukor van jelen nagyobb arányban az nem kristályosodik ( pl. az akác), amelyikben a szőlőcukor mennyisége a nagyobb, azok a mézek kristályosodó mézfajták. Magyarországon a leghosszabb ideig az akácméz marad folyékony, teljesen tiszta akácméz fél egy évig folyékony tükrös marad, de kiváló évjáratok mézei akár évekig tükrösek és folyékonyak"
Abban nagy igazság van,hogy amelyik méz még hosszú idő elteltével se kristályodik meg,ott gond van.
A kérdező akácmézébe valószinűleg repce és más virágméz keveredett,ezért kristályosodott be.De attól az még I.osztályú akácméz.
A méh nem háziállat,nem kutya,hogy meg lehessen neki mondani miről gyűjtsön.
Sajnos Magyarországon tartja magát az a hülyeség,hogy ha a méz bekristályosodik,akkor a "méhész biztosan cukorral etette a méheket".
Igen,cukorral etetjük a méheket,hogy jusson az asztalotokra méz.Ha nem adnánk nekik cukrot az elvett méz helyett,akkor sokkal kevesebb mézet,az élelmüket,vehetnénk el,és sokkal de sokkal drágábban adnánk a mézet.
A másik,hogy a sok okos gondolkodjon már el rajta,hogy a befőtt ami cukorszirupba van elrakva miért nem kristályodik be? Pedig az 100% cukor!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!