Mi a császárszalonna?
Olyan sertésoldalas, amin a bőre, szalonnája és többnyire a csontja is rajta van.
Lehet sütni, megfőzni, füstölni is.
Azt, hogy mi az eredete , egyáltalán van-e története, nem tudom.
A sózással való tartósítást már az ősmagyarok is alkalmazták, mivel akkoriban még elég kevés hűtőláda volt forgalomban...))
A császár a gyakorlatban:
Hústípusú, 1oo-120 kilós sertés oldalszalonnája, amelyen rajta hagyják az oldalast, és a dagadót. Az oldalasból a bordacsontokat (általában) bordatépővel eltávolítjuk, vagy nagyon a csont mentén késsel levesszük.(ez adja az ún. pléh oldalast) A szalonnát sóban érlejük, majd megfőzzük, füstöljük. A sorrend fontos. Az így kapott termék, bár füstölt, de a főzés miatt rövid fogyaszthatósági idejű, plusz hűtést igényel.
A kolozsvári ugyanígy készül, de azt nem , ill fogyasztás előtt főzzük, így hosszan eltartható. A páclébe az autentikus változatnál fokhagyma is dukál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!