Hogy lehetséges, hogy a fokhagyma nagybani ára sokkal nagyobb, mint más hagymafajták?
Ahogy láttam, egy kiló fokhagyma 1500-2000 forint között mozog, míg más hagymafajták sokkal olcsóbbak. Hogy lehetséges ez? Van valami termésátlag beli különbség? Körülményesebb termelni? Nem lehet jól automatizálni? Nincs hozzá jó talajunk?
Nem vagyok hozzáértő egyébként















Mindig is jelentős volt a vöröshagyma, és a fokhagyma közötti árkülönbség.
A vörös (lila, fehér, stb) nagyüzemi módszerekkel is könnyen termeszthető, rövidebb tenyészidejű növény, amiből sok esetben volt túltermelés, hiány talán soha. Ez sajnos az utóbbi években meginogni látszik, a magyar hagymatermesztés is bajban van (EU-s kvóta rendszer, stb), a vöröshagyma is ki tudja hol termett, amit a boltokban veszel meg, de bárhol termett, relatíve olcsón megtermelik.
A fokhagymából régen sem volt túltermelés, sőt abból többször volt hiány, és mindig is drága volt.
Nyilván a felhasznált mennyiség sem azonos, fokhagymából lényegesen kevesebbet használnak, de emlékszem olyan télre, amikor azért kellett halasztani a disznóvágást, mert nem volt fokhagyma (ez még a Kádár korszak).
Nem a termőfölddel van probléma, de a magasabb ára ellenére sem gazdaságos fokhagymát nagyüzemi monokultúrában termeszteni, az egész EU importál fokhagymát, elsősorban Egyiptomból, Kínából. Az itthoni szupermarketekből vásárolt fokhagyma nagy eséllyel kínai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!