Mely húsok tartoznak a legolcsóbbak közé?
A legeslegolcsóbb egész biztosan a csirke-nyak, láb.
Majd a csirke far-hát-szárny.
A pulyka-szárny egész biztosan valamivel drágább, mint a pulyka-nyak, még akkor is, ha csak az u.n. szárny-közép részt veszed meg, és a szárnya-combja nincs rajta.
Persze, hogy te hol laksz, hol élsz, és hol tudod ezeket megvenni, az árat az jelentősen befolyásolja. Én a dél-alföldön egész biztosan más árakon kapom, mint te Pesten, vagy a dunántúlon, ezért konkrét árat nem tudok neked írni.
1-es vagyok!
Azért mégis írok: pulyka-zúzát vettem (isteni pörköltnek) a múlt héten 800/kg,
a csirke far-hát-nyak-láb átlagban cca 200-250/kg
a csirke máj cca 750-800/kg (ezzel szemben a sertés-máj csak 650-700/kg)
A többi ennél mind drágább.
Persze az egész csirkét is 700/kg-ért adják, de abból eldobod a csontot, ezért a máj olcsóbb, mert abból szinte semmit nem dobsz el. Mondom én! :)))
Először azt hittem, hogy a házban felettem, azért kérdeztem a priviben, hogy lakás-szám?
Most látom: ha én a dél-alföldön, te pedig a közép-alföldön... Ez jó! :)))))
Persze, a Hungerit is még boltonként is más-más árakat használ, attól függ, hogy valakiket éppen megcélzott-e, mint leendő vevőkört, vagy már bejáratott, be-etetett társaság??? :))))
Debreceni árak:
Csirkefarhát: 200Ft/kg
Csirkenyak: 300Ft/kg
Tyúkszárny: 500Ft/kg
Pulyka szárnyközép: 450Ft/kg
Libaszárny, -szárnytő: 600Ft/kg
Sertésköröm: 250FT/kg
Sertésmáj: 350FT/kg
Hoppá!
A sertésköröm is nálunk már 650.- Ezért nem főztem kocsonyát húsvétra, hiszen több mint a fele csont!
Egy évvel ezelőtt még itt is 250.- volt.
A legolcsóbbak:
Csirke, sertés máj, sertés lapocka, és ha akciós, akkor csirkemell, 1000 ft körül.
NE tévesszenek meg a nyak, szárny, farhát, zúza, stb árak!!!
A nyaknak jó ha az 1/3-a hús! A szárnynak bőven megvan az 1/3-a, de olyan ára van, hogy ha csak a szín húst nézem rajta, közel 2000 ft-ra jön ki kilója!!!
Még egy csirkecombnak is kb 55-60 %-os a bontása, (annyi rajta a hús) tehát egy 700 ft-os csirkecombon lévő hús valójában kb 1150 ft!
A zúzának olyan főzési vesztesége van, hogy amíg egy akármilyen más tőkehúsból, pl sertéscombból 1 adagra kell számolni mondjuk 15 dkg-ot, addig zúzából simán kell számolni 20 dkg-ot.
Így hiába a 800 ft-os ár, ugyanahhoz a mennyiségű ételhez 25%-kal többet kell felhasználni, ami így egyből 1000 ft-ra jön ki.
Semmire nem mész a 300 ft-os csontokkal, amin van némi hús. A csontot úgysem tudod megenni.
Pontosan tisztában vagyok ezekkel az árakkal, nap mint nap számolom.
Közétkeztetésben dolgozom, és fontos, hogy hány %-os anyagfelhasználással dolgozunk.
A legolcsóbban ezekből jövünk ki: Csirkemell, sertéscomb, sertéslapocka.
Illetve kiskereskedésben nem tudom van e ilyen, de rendszeresen használunk olyat, hogy "pulyka fehér apró hús".
Minőséginek mondható hús, comb, és mell filézésből visszamaradt nyesedék. De ne szecskára gondolj, hanem ilyen 10-25 dkg-os darabokra.
Évek óta ez a legolcsóbb, olyan 900 ft körül van, ezzel semmi nem tudja felvenni a versenyt.
Köszönöm mindenkinek a választ.
Mindegyik igen hasznos. Csak szem előtt kell tartani, hogy milyen ételt készítek. Pl. egy pörkölthöz teljesen jók a csontos felsorolt részek, viszont egy sülthöz, brassóihoz, az utolsó válaszoló tanácsát érdemes megfogadni valóban.
Még egyszer köszönöm.
első, először a privit olvastam, nevettem is, hogy szó szerint értetted a "feletted"-et.:) Viszont jó, hogy először ide jöttem a kérdéshez, mielőtt válaszoltam volna.:)
Szép napot nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!